Redd for flått?

Mange er redd for flåtten, selv om den er mye mindre enn oss. Faktisk er den så liten at den kan være vanskelig å se. Hvorfor er vi da så redde?

Flått (ixodes ricinus) (Ingressbilde) Flåtten ser skumlere ut på nært hold. Egentlig er den ikke større enn 2 mm! Foto: Richard Bartz (CC-BY-SA 2.5)

Siden flåtten trives best i fuktig klima, møter du den som oftest langs kysten. Flåtten har åtte bein, svart hode og svarte bein. Kroppen er flat og oval. En voksen flått er ikke større enn 2 mm, men det er ikke alltid størrelsen det kommer an på. Det er denne krabaten et bevis på!

Liten og lat?

Flåtten beveger seg lite. I stedet for å jakte på byttet sitt, sitter den stille og venter på byttet. Flåtten kan sitte i høyt gress, i lyng eller kratt og vente på at et dyr eller menneske skal gå forbi. Da slår den til! Den krabber rundt på kroppen og biter seg gjerne fast på skjulte og tynnhudede områder, som for eksempel under armene, i skrittet, bak ørene eller bak knærne.  Flått i hånd (Hovedtekstbilde)Flåtten har en flat kropp som eser ut når den suger blod.

Bærer smitte

Du har sikkert hørt at flåtten kan bære med seg bakterier som ikke er bra for oss mennesker. Dette er bakterier i slekten Borrelia. Noen flått er bærere av disse bakteriene, men vi kan ikke se på flåtten om den har bakterien i seg eller ikke. Derfor er mange redd for alle flått, selv om de fleste av dem ikke er farlig i det hele tatt.

Hjelp – jeg har flåttbitt!

Blir du bitt, fjern flåtten så raskt som mulig. Hvis du har blitt smittet av Borrelia dannes det ofte et ringformet utslett rundt bittstedet etter 3 - 4 dager. Noen begynner å klø der flåtten har bitt, får feber og får vondt i muskler og ledd. Blir du smittet må sykdommen behandles med medisiner hos lege.

Lurt å gjøre for å unngå flåttbitt:

  1. Unngå bar hud mellom bukse og sko. Det er lurt å bruke lange strømper og lang bukse.
  2. Flåtten liker ikke mygg- og insektmiddel.  Bruker du dette vil flåtten kanskje velge ikke å krabbe på akkurat deg.
  3. Gå på stier i stedet for områder med høyt gress.
  4. Sjekk kroppen etter at du har vært ute i områder der det er flått.

Kilder: Universitetet i Oslo, Folkehelseinstituttet og Lommelegen