Nanoteknologi - gjør det umulige mulig

Mange forskere fantaserer om å gjøre det umulige mulig, mens andre allerede har gjort akkurat det.

Sommerfugler og blomst (Ingressbilde) Sommerfuglvinger har inspirert forskerne til å lage bedre sorteringsautomater for plast. Foto: Shutterstock

Nanoteknologi betyr å lage ting av de minste byggeklossene vi kjenner til. Ofte handler det om å sette sammen atomer og molekyler på måter som ikke fins i naturen. Da kan vi få stoffer og materialer med hittil ukjente, og ofte utrolige egenskaper. Her kan du lese om noen av dem!

Sommerfugltriks

Hos enkelte sommerfuglarter forandrer fargen på vingene seg etter vinkelen man ser dem fra. Nanosmå hår gjør at lys med forskjellige farger spres i ulike retninger. Nå har forskere ved SINTEF brukt dette sommerfugltrikset til å lage bedre sorteringsautomater for plast.

Nanouke

20.-28. november er det nanouke på Teknisk museum i Oslo. Der kan du høre om nanoroboter som dreper virus, se nanostrukturer i et kjempekraftig mikroskop og bli med på nanokafé.

Les mer hos Teknisk museum

Forskerne har lagd en lysmåler inspirert av sommerfuglvingene. Den skal monteres inne i sorteringsautomaten. Når automaten sender lys gjennom plasten, oppfatter lysmåleren hva slags type plast som blir gjennomlyst. Slik kan den gi beskjed til automaten om å sortere plasten riktig. 

Fanger farger

Sola er vår aller viktigste energikilde, men vi er ikke så flinke til å bruke den. Dagens solcellepaneler utnytter ikke mer enn en knapp femdel av solenergien. Grunnen er at solcellene er ganske enkle: Mens sollyset består av lys med mange farger, klarer ikke en solcelle å fange inn energien fra mer enn én farge.

Sola skinner på et solcellepanel på et takFoto: Shutterstock.com Men hva hvis solcellene er så tynne at de er nærmest gjennomsiktige? Kanskje vi kan legge solceller som fanger opp forskjellige farger, oppå hverandre? Denne geniale ideen jobber nanoforskere i Oslo med. Får de solcellepakken til å fungere, vil de kanskje klare å fange så mye som 60 til 80 prosent av solenergien.

Selvrensende vinduer

Vindusvasker på skyskraper (Hovedtekstbilde)Selvrensende vinduer blir mulig med nanoteknologi.
Foto: Shutterstock
I dag kan du få kjøpt vindusruter som ikke trenger vask for å holde seg rene og pene. Vinduene ser ut akkurat som vanlige vinduer, men på nanonivå foregår det en intens kamp mot smuss og skitt.

Overflaten av vinduene har et belegg som reagerer på dagslys. Belegget lager et stoff som faktisk brenner opp organisk materiale, som bakterier og fettmerker. Heldigvis skjer dette i så liten skala at vi verken kan se eller føle varmen.

Når det regner på vinduet, trekkes vannet utover slik at annet støv og rusk effektivt skylles vekk.

Lotuseffekten

Rosa lotusblomst (Hovedtekstbilde)Med sin spesielle overflate har lotusblomsten de reneste bladene.
Foto: Shutterstock
Den vakre lotusblomsten har renere blader enn andre planter fordi bladene er bygd opp av bitte små knotter. Til sammen skaper knottene en overflate som avstøter vann. Vannet renner vekk, og tar med seg støv og skitt i samme slengen. Denne egenskapen har fått navnet lotuseffekten.

Lotuseffekten har gitt nanoforskere inspirasjon til en rekke nye produkter. Blant annet har de klart å lage klær som ikke blir skitne, og maling der smuss ikke får feste. En annen fiffig oppfinnelse er honningskjeen som honningen ikke klistrer seg fast til.

Bestikk for late

Syns du det er kjedelig å vaske opp? Da kan kanskje bestikk som renser seg selv, være en idé? Afrikansk jente bærer vannbøtte på hodet (Hovedtekstbilde)Rent vann er mangelvare mange steder i verden. Det vil forskere rette på med en bakteriedrepende vannsklie med nanobelegg.
Foto: Shutterstock
Det syns i alle fall kjemikere fra Universitetet i Oslo, som jobber med å lage et atomtynt nanolag som kan legges utenpå bestikket. Når bestikket står framme i lys, blir det rent av seg selv!

Solskinn og rent vann

Mange steder i verden er det stor mangel på rent drikkevann. Derfor vil forskere ved Universitetet i Oslo lage en ny og enkel rensemetode for vann. Rensemetoden trenger bare vanlig sollys for å fungere.

Forskerne har planlagt en vannsklie der overflaten består av et spesielt nanomateriale. Når sola skinner, reagerer overflaten med vannet, slik at stoffet peroksid dannes. Dette stoffet dreper bakterier i vannet, og blir selv omgjort til oksygen og vann etter kort tid. Resultatet er gullende rent vann!

Nanoskopet

Nanoskopet. multimedia, minilab (Hovedtekstbilde)Prøv deg som nanoforsker selv! Nanoskopet er et fremtidslaboratorium der du selv kan teste ut hvordan ting fungerer på nanonivå.

Start nanoskopet!

Nanoskopet er en minilab laget av forskning.no. Flere minilaber finner du her.

Publisert i Nysgjerrigper nr. 4-10