Lurifaks på matjakt

Når bikkja er på godtejakt, kan den være en ordentlig lurifaks. Særlig hvis den tror du ikke skjønner hva som foregår. Da er den stille som mus, slik at du ikke skal fatte mistanke.

Hund titter ut gjennom hull i veggen (GV-PRESS) (Ingressbilde) Hunder kan være utspekulerte når de er på matjakt. Foto: GV-PRESS

Det mener i hvert fall noen amerikanske forskere. De har studert godtesyke bikkjer som fikk slippe inn i et rom der det fantes to beholdere med mat i.

Den ene beholderen lagde lyd hvis man rørte ved den, mens den andre var stille. Dessuten hadde hunden selskap. I rommet var det også et menneske som enten fulgte med på hva som skjedde, eller som kikket en annen vei. 

Smartinger

Da viste det seg at hundene tenkte på hva mennesket kunne oppfatte. Dersom tilskueren kikket på, gjorde ikke dyrene noen forskjell på godbitene. De kunne like gjerne kaste seg over den bråkete beholderen som den lydløse. Men når bikkjene så at mennesket ikke fulgte med, valgte de alltid den stille boksen.

Og det er ganske klokt gjort. Det betyr jo at hunden klarer å forestille seg hvordan hendelsen ser ut igjennom dine øyne.

Publisert i Nysgjerrigper nr. 4-10