Hva er nanoteknologi?

Nano er en målestokk for de aller minste tingene vi kjenner til, slik som atomer og molekyler. Likevel er det størrelsen som teller i nanoteknologi.

Illustrasjon nanoteknologi (Ingressbilde) Nanoteknologi handler om naturens minste byggeklosser. Foto: Digital Vision

På samme måte som vi bruker meter og centimeter, kan forskere måle små nanopartikler i nanometer. Men da nytter det ikke med vanlig linjal.

For å få én nanometer må du dele opp en millimeter i én million småbiter. En nanometer rommer nemlig ikke mer enn 5–10 atomer.  

Selskapssyke atomer

Atomer kan settes sammen til utallige nye stoffer. I naturen kobler ulike atomer seg sammen av seg selv. Det er nemlig slik at visse atomer trives spesielt godt i hverandres selskap.

Jordkloden som eple (Hovedtekstbilde)Hvis du sammenlikner et atom med et eple, blir det som å sammenlikne eplet med hele jordkloden!
Foto: Shutterstock
Når to eller flere atomer går sammen, får vi molekyler, som igjen kobler seg til andre molekyler. Til slutt får vi enorme klynger av molekyler som vi kan se og ta på, slik som vann, stein og levende ting. 

Justerer størrelsen 

Nanoteknologi handler mye om å justere hvor mange atomer som får klynge seg sammen til nanopartikler. I nanoteknologi er det nemlig størrelsen det kommer an på: Ved å forandre størrelsen på en nanopartikkel endrer du også hva den kan brukes til!

Publisert i Nysgjerrigper nr. 4-10