Hva er trygghet?

Trygghet er viktig for de aller fleste mennesker. Vi sier ofte at mennesker er trygghetssøkende.

venner, barn

Mennesker over hele verden ønsker seg trygghet. Men det finnes mange måter å være trygg på. Du kan være trygg på deg selv, trygg i trafikken, trygg på at gode venner ikke baksnakker deg og trygg på at familien din er glad i deg.

Noen ganger kan det være deilig og kjenne på det som føles litt utrygt også, som for eksempel når du kjører berg-og-dal-bane på tivoli, hopper i vannet fra stupebrygga, sykler litt fort eller når du setter utfor en ukjent løype på snowboard.

jente med slange (Hovedtekstbilde)I Sør-Amerika finnes det giftige slanger som man må passe seg for.
Foto: Shutterstock

Når utrygghet gjør vondt

Mange steder i verden er barn utrygge på grunn av krig og konflikter. Disse barna vil derfor legge noe annet i trygghet enn det vi gjør.

I den søramerikanske regnskogen er barna redde for giftige slanger, som gjør livene deres farlig. Trygghet i regnskogen handler derfor om å vokte seg for giftslangene langs veien, noe du slipper å bekymre deg for i Norge.

Noen forskere mener at utrygghet er vanligere nå, enn tidligere. Tenk bare på miljøkrisen, spredning av virus, frykten for krig også videre. Det er viktig å sette ord på det som føles utrygt, men like viktig å beskrive det som føles trygt og godt.

Hva betyr trygghet for deg?

Nysgjerrigpers filosofiske grublerier

Her på nysgjerrigper.no tar vi i tida framover opp noen temaer som forskere og filosofer har grublet over i alle tider. Kanskje er det fordi innholdet i ordene endrer seg med tiden og varierer med hvor i verden du bor? Noen av ordene og temaene vi tar opp er: kjærlighet, trygghet, frihet og urettferdighet.