Mammuter hadde antifrysblod

50 kuldegrader knekker de fleste levende vesener. Derfor var det lenge en gåte hvordan mammuter i Sibir taklet slike ekstreme værforhold. Nå har danske forskere funnet ut at mammutene hadde blod som tålte kulda ekstra godt.

02. jun 2010 05:00
Mammut i kaldt klima (Ingressbilde) Mammutene som levde i ekstrem kulde hadde tjukk pels og blod med spesielle egenskaper. Foto: Shutterstock

Da mammuten tråkket rundt i Sibir, Norge og mange andre steder på jorden var det kaldere enn i dag. Spesielt i Sibir og det nordlige Canada var det ikke uvanlig med 50 kuldegrader. Siden mammuten opprinnelig kom fra varme Afrika, har forskerne lurt på hvordan den klarte å tilpasse seg kulda i nord. Og nå har de altså funnet svaret.

Det er ikke lett å forske på et dyr som ikke finnes. Mammutens nærmeste slektninger er de indiske og afrikanske elefantene. Men disse lever under helt andre forhold enn det mammuten gjorde. For å undersøke det forhistoriske dyret måtte forskerne være veldig kreative.

Mammut  (Hovedtekstbilde)Foto: Shutterstock

Knokler og bakterier

De undersøkte DNA fra knoklene til tre avdøde sibirske mammuter. Så laget de genetiske koder for hemoglobin. Dette er molekylet som binder oksygen i blodet. Deretter ga forskerne en spesiell type bakterie beskjed om å lage det samme molekylet, basert på de genetiske kodene. På denne måten kunne de undersøke hemoglobinet.

Forskerne fant ut at molekylet kunne binde oksygen også når temperaturen ble ekstremt lav. Dette betyr at mammutens blod kunne få oksygen ut til viktige organer og muskler, selv om kulda gikk gjennom marg og bein. Så med antifrysblod og en tjukk pels taklet altså mammuten kulda i Sibir. 

Flaggermuskveld på Naturhistorisk museum i Oslo

Nysgjerrig på flaggermus? Bli med på aftenvandring i Botanisk Hage fredag 4. juni og lær mer om disse mystiske skapningene!

Les mer på nettsiden til Naturhistorisk museum.

Ny metode

Den nye metoden åpner for at forskerne nå kan undersøke dyr som for lengst er utdødde. De kan få et innblikk i hvordan slike dyr utviklet seg. For eksempel kan kunnskapen om mammutens tilpasning til det kalde miljøet gjøre at vi kan undersøke hvordan dagens dyr skal takle klimaendringene.

Kilde: videnskab.dk