Gassplaneter med mange måner

Sola er en 4,6 milliarder år gammel stjerne. Rundt Sola går åtte planeter i sine baner og holdes på plass av tyngdekraften fra Sola. Fire av disse kalles gassplaneter.

Jupiter Jupiter er den største av gassplanetene. På denne montasjen kan du se fire av Jupiters 63 kjente måner. Foto: NASA

Utenfor steinplanetene Merkur, Venus, Jorda og Mars finner vi de fire store gassplanetene: Jupiter, Saturn, Uranus og Neptun.

Jupiter er den største gassplaneten med sine 142.984 km i diameter. Den er mer enn elleve ganger så stor som Jorda. Neptun er den minste gassplaneten, men også den er mye større enn Jorda vår – nesten fire ganger så stor.

Hvorfor kalles det gassplaneter?

Planetene inneholder både væske og is, men består for det meste av gassene hydrogen og helium. I det indre av planetene Uranus og Neptun fins det dessuten masse komprimert vann. 

Mange måner

Et annet kjennetegn ved gassplanetene er at de har mange måner. Jupiter har 63 kjente måner, det vil si måner som forskerne har oppdaget. Kanskje finnes det flere måner der ute, som forskerne ennå ikke har fått øye på. 

Saturn (Hovedtekstbilde)Saturn og de andre gassplanetene består for det meste av hydrogen og helium.
Foto: NASA
Saturn har 3 måner. En av dem er Titan. Titan er dekket av et tykt, nesten mystisk skylag. Du har kanskje lest om romsonden Huygens på nysgjerrigper.no? Romsonden landet på Titan i 2005, og har vist mennesker over hele verden bilder av hvordan overflaten på Titan så ut.

På nettsidene til Norsk Romsenter kan du lese mer om måner og planeter i Solsystemet. Klikk deg inn på www.romsenter.no!

Inspirasjon til artikkelen er hentet fra boken "Vår livgivende stjerne, Sola. En faktabok for barn og ungdom". Boken er skrevet av solforsker Pål Brekke.