Olsok

Den 29. juli kan du feire olsok. Men hva er egentlig olsok? Det norrøne navnet på dagen, ólafsvaka, gir et lite hint: Det handler om Olav den hellige som falt i slaget på Stiklestad for nesten tusen år siden.

Vikinghjelm (Ingressbilde)

Olav Haraldsson 

Olav den hellige hadde først et helt vanlig navn og het Olav Haraldsson. Han var tippoldebarnet til Harald Hårfagre, og hadde skikkelig vikingblod i årene. Bare 12 år gammel var han da han dro ut på vikingtokt for første gang.

Mens han herjet på tokt rundt omkring i Europa ble Olav interessert i kristendom. Han bestemte seg for å gjøre hele Norge til et kristent land og samle landet under én konge. Og konge, det ville han være selv.

Striden om Norge

vikinger, norrøn mytologi, historieDet var hard kamp om makten i Norge på den tiden. Det var flere småkonger, jarler og høvdinger som kunne tenkte seg å styre. Olav klarte likevel å bli konge over store deler av landet. Men Olav måtte rømme utenlands da den danske kongen, Knut den mektige, kom med hele 50 krigsskip for å erobre Norge.

En helt spesiell drøm fikk Olav til å vende tilbake til fedrelandet. Han drømte om den tidligere vikingkongen Olav Tryggvason som sa at han ikke må gi opp, men dra tilbake til Norge for å fullføre det han hadde begynt på.

Slaget på Stiklestad

I 1030 red Olav sammen med hæren sin oppover til Trøndelag. Noen mener at det var en veldig dårlig idé, for der ventet mange fiender. Den 29. juli står det store slaget på Stiklestad. Olavs hær var mindre enn motstandernes, og det voldsomme slaget endte med at Olav ble drept.

Olav den hellige

Etter Olavs død skjedde det underlige ting. Det ble fortalt om en blind mann som gnidde seg i øynene med Olav sitt blod, og etterpå fikk han synet tilbake! Noen hadde også sett at etter at Olav ble gravlagt så hadde håret, skjegget og neglene hans fortsatt å gro. Nå mente folk at dette måtte være et under, og at Olav var hellig. Mange angret på at de ikke hadde fulgt Olav mens han levde.

Olav fikk derfor navnet Olav den Hellige, og det ble bestemt at den 29. juli hvert år skulle være til minne om han. Olav den Hellige ble gravlagt ved Nidaros, og folk reiste fra fjern og nær for å tilbe og få hjelp av den hellige kongen.