Finnes det jente og guttefarger?

1.–4. trinn ved Konsvik skole i Nordland har tellet og lett, observert og vært i kontakt med forskere om det fins jente- og guttefarger. Det holdt til finaleplass i barnas forskningskonkurranse.

Plansje som viser jenteklær (Ingressbilde) Klesforskerne fant blant annet disse fargene på jenteklær. Plansje fra rapporten.

Av 1.-4. trinn ved Konsvik skole på Lurøy i Nordland. Finalist i Årets Nysgjerrigper 2010. 

Dette lurer jeg på

Når læreren kommer til elevene med tilbud om å forske, har elevene mange gode forslag. De blir enige om å forske på noe de kan undersøke der de bor. Fins det jente- og guttefarger. Hva tror folk der de bor? De begrenser oppgaven sin til å forske på hvilke farger gutter og jenter har på klærne sine.

Hvorfor er det slik?

Småskoleelevene tror at dette med jente- og guttefarger er noe noen har funnet på. Barna mener alle kan bruke alle farger på klærne. De tror heller ingen vil bli ertet for fargerike klær. Noen mener riktignok det kan være flaut for en gutt å bruke farger som er uvanlig for gutter å bruke. Spesielt rosa er en "utsatt" farge for gutter.

Plan for undersøkelsen

For å finne svar, vil de lage spørreundersøkelser og dra rundt omkring for å se om de kan legge merke til noe. De må selvsagt også kontakte fagfolk som kan vite noe. Men aller først vil de lage en logo for forskningsprosjektet sitt som alle skal ha på seg når de arbeider med oppgaven. Alle lager forslag og en stemmes opp som vinner.

Jenter gransker klesskap (Hovedtekstbilde)Opptelling av klær fra klesskapet. Er det flest rosa klær?
Foto: Konsvik skole
Observasjoner vil de utføre ved å telle og lete i klærne hjemme i klesskapet. De vil tegne og bruke farger på klærne de har - også klær de skulle ønske de hadde. Elevene vil også observere klesfarger blant klærne til unger i barnehagen og på barne- og ungdomsskolen. Spørreundersøkelsene blir rettet mot barn i de ulike alderstrinnene, foreldre og "ordentlige" forskere.

Hente opplysninger

Elevene registrerer og tegner inn resultater i skjemaer de har lagd. Noe av arbeidet foregår i datarommet på skolen, og de gjør suksess når de kommer til barnehagen. De små barna synes det er stas med besøket.

En i klassen har en tante som driver en klesbutikk inne i byen. De kontakter henne for hennes mening. Hun forteller at det akkurat nå er populært med rosa T-skjorter til gutter, og lys farge på dongeribuksene til begge kjønn.

Selv teller de i skuffer og skap. Foreldre som kjøper klær forteller at rosa utelukkende blir kjøpt til døtrene. Elevene blir tipset om å kontakte en forsker noen har sett i programmet "Hjernevask" på TV. Han heter Jørgen og kan fortelle at for 100 år siden ble rosa regnet som en sterk og maskulin farge som passet best for gutter, mens blå var en "drømmenes" farge som passet best for jenter. I dag er det omvendt.

Plansje med gutteklær (Hovedtekstbilde)Slik var noen av de observerte guttene kledt.
Foto: Konsvik skole
Forskeren forteller også at det var slik at få jenter lekte med Lego. Men så lagde man rosa Lego, og jentene startet  leken. Forskeren synes det er et viktig spørsmål. Forskere i USA har sett på rommene til gutter og jenter og funnet ut at gutterommene helst er blå, mens jenterommene er gule og rosa.

Dette har jeg funnet ut

Forskerne sier man bli påvirket av det vi ser i butikker og av hva andre bruker. Det virker ikke som noen gutter blir ertet på skolen for å gå kledd i rosa eller lilla. På en måte virker det som om dette med jente og guttefarger er noe noen har funnet på. Meningene er nemlig ulike blant både voksne og barn de har intervjuet. Deres egne undersøkelser peker mot at rosa er den mest vanlige "jentefargen".

Les hele rapporten "Finnes det jente og guttefarger?"