Hvorfor synes vi forskjellige lyder er ekle?

Isopor mot glass, kniv mot tallerken, negler mot tavle. Kjenner du også at det grøsser? Forskning på ekle lyder ga finaleplass til Eiksmarka skole også i år.

To jenter måler lyd (Ingressbilde) To av jentene i klasse 6D ved Eiksmarka skole utfører lydmålinger.

Av 6D ved Eiksmarka skole i Bærum. Finalist i Årets Nysgjerrigper 2010.

Dette lurer jeg på

Isopor mot glass, kniv mot tallerken, negler mot tavle. Kjenner du også at det grøsser? Sjetteklassingene er svært engasjert i problemstillingen "Hvorfor synes vi forskjellige lyder er ekle?". Men aller først må de å se nærmere på ordene de bruker i problemstillingen. "Forskjellig" definerer de til at noen synes en lyd er ekkel, mens andre ikke reagerer på den samme lyden. "Ekle lyder" definerer de til lyder som er ubehagelige å høre på, f.eks. at man får gåsehud av dem.

Gutt holder seg for øreneDet ble mange ekle lyder å holde ut for forskerne i klasse 6D på Eiksmarka skole.
Foto: Eiksmarka skole

Hvorfor er det slik?

Elevene setter opp fem hypoteser, blant annet: Vi synes forskjellige lyder er ekle fordi hørselen vår er ulik. Vi har et minne knyttet til lyden. Vi blir påvirket av hverandre.

Plan for undersøkelsen

De ønsker å bruke flere forskningsmetoder - blant annet forsøk med andre elever og spørreundersøkelser. Elevene vil også kontakte helsesøster for å spørre om de kan låne en hørselstester når de skal sammenlikne hvordan folk reagerer på lyder. En ørelege kan være god å ha når de skal finne ut hva som skjer med lyd som treffer øret. Lyden og følelsen av et tannlegebor synes kanskje flere er ubehagelig. Sjetteklassingene vil derfor komme i kontakt med en tannlege og pasientene til denne.

Isopor gnikkes mot vinduet (Hovedtekstbilde)Isopor som gnikkes på vindu gir en lyd som mange syns er ekkel å høre på.
Foto: Eiksmarka skole

Hente opplysninger

Elevene har aldri utført en spørreundersøkelse før, så de går nøye til verks. De starter undersøkelsene med å presenterer seg selv, hva de vil og hvorfor de stiller dem spørsmålene. Undersøkelsen gir svar fra 141 personer der den yngste er 6 år og den eldste er 83. De fleste svarene er fra aldersgruppen 40-45 år. Hørselsundersøkelser med små barn er vanskelig å gjennomføre, men går lettere med eldre mennesker.

Dette har jeg funnet ut

Flere av hypotesene har gitt bekreftende svar. Forskningen viser at det ofte er et minne knyttet til lyden vi synes er ekkel. Som oftest et vondt minne, vanligvis knyttet til tannlege og skolegang. De har jobbet mest med lyden av tannlegebor fordi mange har et negativt minne knyttet til lyden. Mange reagerer også med ubehag på lyder med høy frekvens eller høy lydstyrke.

Les hele rapporten "Hvorfor synes vi forskjellige lyder er ekle?"