Forfengelighet fra fortiden

Mens de gamle egypterne sminket øynene sorte og grønne, pudret romerske berter nesen med giftig pulver av bly.

modell av Dronning Nefertiti (Medium caseimage)

Allerede for mange tusen år siden begynte menneskene å gjøre seg smukke med kosmetikk. Arkeologer har funnet mange ulike skjønnhetsprodukter i jorda.

- Kosmetikken var nok veldig viktig for folk siden de ville ha med seg sminkepungen sin i graven. Vi har funnet krukker og flasker fulle av sminke og kremer, sier Philippe Walters. Han undersøker eldgammel sminke ved det berømte museet Louvre i Paris.

Gammel grønnfarge

Philippe forteller at et av de aller eldste sporene etter sminke er 5500 år gammelt. Det er en grønn farge som ennå henger igjen på hodeskallen til en egyptisk mumie. Nær funnstedet oppdaget forskerne også en skål med det samme fargepulveret i.

Andre farger 

pudder (Hovedtekstbilde)Vasene inneholder tabletter av det populære pudderet blyhvitt fra Athen, fra rundt 300 f.Kr. FOTO: INGRID SPILDE Det ser ut til at grønn sminke fortsatte å være i skuddet. Etter hvert begynte nesten alle egypterne å sminke seg med farger som grønt, svart og hvitt. Og det var ikke bare jentene som jålet seg til. Både menn og barn sminket seg også ofte, tror forskerne.

Det var spesielt øyene som fikk grundig maling. Gamle egyptiske statuer har i hvert fall masse svart øyesminke. Forskerne mener egypterne brukte fargene for å gjøre seg fjonge, men kanskje også som en beskyttelse mot sykdom.

Røde lepper og farget hår

Da var det annerledes i Hellas og Romerriket, for rundt 2000 år siden. Der brukte folk kosmetikk bare for å bli lekre. - Det var stort sett jentene som pyntet seg med sminke, og de sparte visst ikke på pudderet, sier Philippe Walters.

- Vi har funnet beskrivelser av hvordan damene dekket hele ansiktet med hvitt pudder. Øynene ble sminket mørke mens leppene og kinnene ble gjort røde, forteller forskeren.

Mystisk innhold 

krukke  (Hovedtekstbilde)Denne krukken med innhold fra romertiden ble funnet i Köln i Tyskland. Innholdet er lagd av planteolje og antakeligvis harpiks. Forskerne er ennå ikke helt sikre på hvilken olje det er snakk om. De vet heller ikke om det ble brukt som kosmetikk eller i matlaging. FOTO: INGRID SPILDE

Dessuten farget de gjerne håret og brukte kremer og parfymer. I tillegg til sminken har forskerne funnet speil, kammer, barberhøvler og krukker med mystisk innhold.

Men det er ikke alltid så lett å skjønne hva stoffene ble brukt til. Etter flere tusen år er noen av produktene forvandlet til ugjenkjennelig guffe.

Giftig pudder

Men noe av den gamle kosmetikken er ikke til å ta feil av. Forskerne har for eksempel funnet spesielle tabletter med hvitt pulver i graver over hele det greske og det romerske riket. Det var et slags pudder som jentene brukte til å gjøre huden i ansiktet blekt og glatt. Pudderet var veldig populært.

Men særlig sunt var det nok ikke. Hvitfargen var nemlig lagd av bly - et stoff som er skikkelig giftig. Damene som brukte pudderet fikk fjeset fullt av fælt utslett, og så måtte de bruke enda mer hvitfarge til å dekke over elendigheten. Men noen skjønte nok at det ikke var så smart å sminke seg med bly.

Fest for 2000 år siden

rosa pudder (Hovedtekstbilde)Boksen med rosa sminke ble funnet i graven til en ung skuespiller som levde i Athen på 300-tallet f.Kr. FOTO: INGRID SPILDE

Den greske filosofen Galen skrev for eksempel om en lur dame som hadde fest for nesten 2000 år siden. Hun hadde ingen sminke på. Og midt under selskapet sa hun at gjestene måtte være med på en lek som gikk ut på at alle skulle vaske seg i ansiktet. Snart satt jålejentene der med null sminke, og fleisen full av flekker. Den lure dama, derimot, så like pen ut som før.

Publisert i Nysgjerrigper nr. 1-10

(FOTO: AFP/Scanpix)