Zoomer inn lyden

Den henger som en flyvende tallerken over fotballbanen og plukker opp hver minste lyd. Supermikrofonen skal gi oss helt nye sportsopplevelser på TV.

David Beckham (Ingressbilde) Snart vil vi kunne høre fotballspillere som David Beckham diskutere med dommeren. Foto: Shutterstock

Dommeren har akkurat blåst i fløyta. En fotballspiller ligger nede, mens en annen diskuterer heftig med dommeren. På sidelinja står treneren og roper. Hva skjer egentlig?

Selv om fotballspilleren og dommeren fyller hele tv-ruta, hører vi ikke et ord av hva de sier. Bruset fra publikum overdøver alt. Men om ikke lenge vil vi få oppleve idrettsbegivenheter på tv som om vi var tilstede på banen selv. Et norsk firma har nemlig utviklet en mikrofon som "zoomer" inn lyden, slik at lyd og bilde følger hverandre perfekt.

Sorterer lyden

Dagens mikrofoner er dårlige til å skille ulike lyder fra hverandre. Når tusenvis av mennesker roper i munnen på hverandre, blir alt bare bråk.

Den nye supermikrofonen gjør det lettere å sortere lydene som mikrofonen tar opp, slik at de kan høres hver for seg. Hemmeligheten er at lydzoomen ikke er én mikrofon, men mange.

Flere ører sikter bedre

Audioscope (Hovedtekstbilde)Supermikrofonen har fått navnet Audioscope. Ifølge produsenten vil den store mikrofonskiven som er laget for idrettsbaner, antagelig lanseres i 2012.
Foto: Squarehead Technologies
Lydzoomen består av 345 små mikrofoner, spredt utover en trillrund skive. Mikrofonskiven henges opp over idrettsbanen, mens en datamaskin holder styr på alle lydene som de små mikrofonene plukker opp.

Datamaskinen lager et kart over banen, slik at hvert punkt på banen har sin faste innstilling på mikrofonskiven. Da er det en smal sak for tv-produsentene å sikte seg inn mot dommeren og fotballspilleren. Når lyden fra alle antennene spilles av samtidig, forsterkes lyden. Fra sofakroken opplever du det som at lyden zoomer – akkurat som bildet på tv-skjermen.

Kilde: Squarehead Technologies

ÅRETS NYSGJERRIGPER - TEKNOLOGI- OG DESIGNPRISEN 2010

Vinn pris for nyskapende teknologi og design!

Alle som deltar i forskningskonkurransen Årets Nysgjerrigper 2010, konkurrerer i tillegg til hovedprisen om fem spesialpriser. Teknologi- og designprisen er en av disse, og deles ut av fagorganisasjonen NITO.

Oppgaven er å designe en teknologisk gjenstand som skal være til hjelp og nytte i hverdagen. Gjenstanden skal ha en bruksvennlig design, en tydelig hensikt og være mulig å lage.

Les mer om kriteriene for Teknologi- og designprisen på NITOs nettsider.
Les mer om spesialprisene i Årets Nysgjerrigper 2010.
Les mer om konkurransen Årets Nysgjerrigper.