Turist i rommet

Visste du at det finnes en egen klubb for folk som ønsker seg en tur ut i verdensrommet?

International Space Station (NASA) Dennis Tito var gjest ved romstasjonen ISS og ble verdens første betalende romturist.
For ca. 50 år siden lanserte flyselskapet Pan Am en klubb for rike eventyrere som vil ut i verdensrommet. Syv mennesker har siden den gang vært turister i rommet.

Verdens første romturist

På 1990-tallet tilbød det russiske selskapet MirCorp rike mennesker å besøke romstasjonen Mir. En amerikansk forretningsmann som het Dennis Tito ville til Mir. Men det var mange skjær i sjøen. Før Dennis fikk tatt turen ut i rommet ble romstasjonen Mir nedlagt. Men Dennis ga ikke opp. Han skulle ut i rommet.

Den 28. april i 2001 ble Dennis endelig skutt til værs. Han tilbrakte hele syv døgn på romstasjonen ISS (Den internasjonale romstasjonen). Dennis er verdens første betalende romturist.

Nummer to og tre

Året etter at Dennis besøkte ISS, ble en sørafrikansk millionær sendt til samme romstasjon. Og i 2005 ble enda en millionær charterturist i rommet. Hver av dem betalte cirka 20 millioner dollar for turen. Det er omtrent det samme som 126 millioner norske kroner.

Snart din tur?

Et selskap som kaller seg Space Adventures planlegger flyvninger rundt månen en gang i nær fremtid. Og prisen? 100 millioner dollar per person. Så det er bare å putte penger på sparegrisen.

Om Mir og ISS på Wikipedia:

Mir var en sovjetisk romstasjon som ble skutt opp 19. februar 1986. I 1991 overtok Russland stasjonen etter Sovjetunionens sammenbrudd. Mir betyr både "fred" og "verden" på russisk. Mir regnes som verdens første bemannede romstasjon og er forløper til Den internasjonale romstasjonen, ISS.

Foreløpig består ISS av fire store moduler hvor det kan oppholde seg mennesker. To av disse er russiske og to er amerikanske. Begge er på størrelse med en stor buss. Hver modul veier ca. 15–20 tonn.