Naboer i verdensrommet

I tillegg til de åtte planetene som går i bane rundt Sola, består solsystemet av milliarder av asteroider, kometer, måner og dvergplaneter. Jorda har mest til felles med de nærmeste planetene.

Merkur, fotografert av Messenger. FOTO: NASA/Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory/Carnegie Institution of Washington Overflaten på Merkur, som i likhet med Jorda, Venus og Mars, er en av steinplanetene. FOTO: NASA/Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory/Carnegie Institution of Washington

Planetene Merkur, Venus, Jorda og Mars er de fire innerste planetene i solsystemet, og regnes som ganske små. Jorda er den største med 12.742 km i diameter, mens Merkur er den minste med sine 4.879 km i diameter.    

Steinete og harde planeter

De fire innerste planetene kalles også steinplaneter. Men hvorfor det? Jo, disse fire planetene er stort sett sammensatt av stein og metaller, og overflaten er hard som stein.

Liv på Mars for lenge siden?

MarsForskere har funnet gamle elveleier på steinplaneten Mars, som stadig utforskes for å finne tegn til liv.Jorda er den eneste planeten i solsystemet vårt som har flytende vann. Men på Mars har forskerne funnet gamle elveleier. Det betyr at det en gang i tiden rant vann på overflaten av steinplaneten. Sonder og robotbiler utforsker nå Mars for å finne ut om det kan ha eksistert liv på planeten en gang for lenge siden.

Les mer om planeter, måner, asteroider og kometer på nysgjerrigper.no!

 

Inspirasjon til artikkelen er hentet fra boken "Vår livgivende stjerne, Sola. En faktabok for barn og ungdom". Boken er skrevet av solforsker Pål Brekke.