Hullet på månen

I fjor ble en gruppe japanske forskere temmelig elleville. De fant nemlig noe de hadde lett etter i flere år: Et bilde som viste et hull på månen.

18. jun 2010 05:00
Måne med hull, blå bakgrunn Kan hull på månen brukes som beskyttelse for astronauter?

Det var ikke et hvilket som helst hull forskerne hadde oppdaget. Månehullet viste seg å være en 65 meter bred og 80 meter dyp sjakt, som kan være inngangen til enda større huler under overflaten.

Lava

Kanskje finnes det mange slike huler på månen. En gang strømmet det nemlig tykke elver av smeltet stein over overflaten der oppe. Forskerne tror at toppen av noen av elvene størknet til steintak.

Etter hvert rant lavaen inni vekk, slik at lange, tomme huler ble stående igjen. Og noen steder har det kanskje gått hull i taket, som man kan oppdage på skikkelig skarpe bilder av månen.

Huleboere

Det er nettopp et slikt luftehull forskerne tror de har funnet. Kanskje. Sikre blir de ikke før en eller annen drar opp og sjekker.

Og det kan det hende at noen gjør. Fremtidens månefarere kan nemlig trenge nettopp slike huler for å beskytte seg mot meteorittnedslag, stråling og andre farer.

Publisert i Nysgjerrigper nr. 2-10