Bobler mot oljesøl

Nå går norske forskere til kamp mot oljesøl. Verktøyet er luftbobler.

Båt rydder oljesøl (Ingressbilde) Luftbobler fanger det lille krepsdyret rødåte. Rødåte brukes til fiskefôr og i kosttilskudd. Nå tester forskere om den samme teknologien kan brukes til å samle oljesøl. ILL: Mats A. Heide/Sintef

Du har sikkert sett det på tv: strender og sjøfugl dekket av svart, seig olje og ryddemannskap som prøver å fjerne sølet med bøtte og spade. Kanskje har du også hørt eksperter si at vi trenger bedre metoder for å samle opp griseriet før det når strendene?

Det er forskere i Trondheim helt enige i. Derfor tester de nå ut sin nye oppfinnelse - utstyr som kan samle oljen med små luftbobler. Utstyret blåser boblene ut i havet under oljen.

Testet på krepsdyr

Luftbobler som slippes ut under vann, stiger nemlig mot overflaten og drar med seg vannet oppover. Fra før av hadde forskerne klart å fange det lille krepsdyret rødåte på denne måten. Det var da de fikk ideen om å sjekke om dette kanskje kunne virke på oljepartikler også. Og det gjorde det!

"Gjeterhund"

Vannstrømmen som boblene lager, kan bli ganske sterk: opptil en halv meter i sekundet. Når denne vannstrømmen kommer til vannflaten, vil den skyve oljesølet videre og fungere som en "gjeterhund". Slik samles oljen på ett sted, og det hindrer den i å drive inn til land der den gjør mest skade. Når oljen er samlet, pumpes den opp av havet. Det gjøres med store pumper som kalles skimmere.

Testes i år

Akkurat nå eksperimenterer forskerne i laboratoriet med å finne ut hva som er den beste måten å slippe ut boblene på. Dessuten tester de ut hva som er den beste boblestørrelsen for å lage sterkest mulig vannstrøm.

Publisert i Nysgjerrigper nr. 2-10