Robot i blodet

Hvis australske forskere får det som de vil, kan snart små roboter svømme rundt i blodårene våre. Mikrorobotene skal forhindre sykdom og reparere skader.

Mikrorobot i blodåre (Ingressbilde) Roboten skal svømme i blodårene ved hjelp av en ny type mikromotor. Stillbilde fra video. Foto: MNL Monash

Blodet er kroppens transportbyrå og bruker blodårene som veinett. Blodårene forgrener seg fra store motorveier til smale stier gjennom kroppen vår, slik at blodet når frem til hver minste lille celle.

Rydderobot

Noen ganger må leger gjøre veiarbeid i blodårene til syke mennesker. Da kan det være vanskelig å komme til på rett blodåre. Derfor jobber australske forskere med å lage en robot som er så liten at den kan bruke kroppens eget transportsystem - blodårene!

Roboten er ikke mer enn en kvart millimeter bred og skal blant annet kunne fjerne blokkeringer i blodårer.

Se video på YouTube av hvordan forskerne tenker seg at roboten kan svømme rundt i blodårene. (Hvis første del av videoen vises for fort hjelper det å trykke en gang til. Videoen er uten lyd).

Piezoelektrisitet

Mens forskere er blitt stadig flinkere til å lage mikroroboter, viser det seg å være vanskeligere å lage motorer til robotene. Utfordringen er å lage en motor som både er liten og sterk. Men det er nettopp en slik motor de australske forskerne er på sporet av.

Som energikilde bruker forskerne strøm som oppstår når visse krystaller utsettes for press. Energiformen kalles piezoelektrisitet, og brukes blant annet i klokker og gasskomfyrer. Fordelen med motorer basert på slik teknologi er at de er like sterke selv om de bygges i mikrostørrelse.

ÅRETS NYSGJERRIGPER - TEKNOLOGI- OG DESIGNPRISEN 2009

Vinn pris for nyskapende teknologi og design!

Alle som deltar i forskningskonkurransen Årets Nysgjerrigper 2009, konkurrerer i tillegg til hovedprisen om fem spesialpriser. Teknologi- og designprisen er en av disse, og deles ut av fagorganisasjonen NITO.

Oppgaven er å designe en teknologisk gjenstand som skal være til hjelp og nytte i hverdagen. Gjenstanden skal ha en bruksvennlig design, en tydelig hensikt og være mulig å lage.

Les mer om prisen hos NITO.

Kilde: forskning.no