Hvorfor forandres marshmallows på bålet?

Femteklassingene liker å gjøre forsøk og finne ut av ting. Når en av jentene i klassen foreslår å forske på marshmallows, er ikke resten av klassen vonde å be.

Barn med marshmallows (Ingressbilde) Marshmallows forandrer form når de brennes på bålet. FOTO: Andreas B. Johansen

Av 5D ved Eiksmarka skole i Bærum. Finalist i Årets Nysgjerrigper 2009.

Dette lurer jeg på

Tidligere år har Eiksmarka-klassen forsket på popcorn og seigmenn. Denne gang handler det nok en gang om søtsaker, nemlig marshmallows. "Hvorfor forandres marshmallows på bålet?" lurer elevene.

Hvorfor er det slik?

Femteklassingene gjør mange forundersøkelser med marshmallows for å kunne stille gode hypoteser, blant annet: gelatin utvider seg, det er luft inni marshmallows-ene, den søte lukten er smeltet sukker og vektforskjellen skyldes at vannet inni fordamper.

Marshmallows på bål (Hovedtekstbilde)Her tester elevene hvordan marshmallows endrer seg på bålet.
Foto: Andreas B. Johansen

Plan for undersøkelsen

Tidligere år har elevene jobbet sammen hele klassen og tatt for seg en og en hypotese av gangen. Denne gangen ønsker de å arbeide i grupper siden de kjenner forskningsmetoden godt.

Elevene bruker mye tid på å observere og diskutere hvilke forandringer som faktisk skjer når de griller marshmallows på bålet. Forandringene som skjer er avhengig av hvor i bålet en marshmallow grilles. De velger ut fire viktige forandringer de vil forske på og finne ut av. Underveis finner de nok en spennende forandring som blir en femte måte.

De fem forandringene er: Myk og klissete og lys gyllen farge (skjer når man griller på glør eller over flammen). Det samme grillmåten kan få marshmallows-en til å utvide seg eller til å avgi en sterk, søtlig lukt. Grilles den inne i flammene i cirka ett minutt får den svidd, sprøtt skall med bobler og hult rom innenfor. Den blir også lettere.

Elevene lager marshmellows etter egen oppskrift (Hovedtekstbilde)Elevene lagde marshmellows etter egen oppskrift som de eksperimenterte med etterpå.
Foto: Eiksmarka skole

Hente opplysninger

De lager marshmallows etter egen oppskrift og gjennomfører ulike eksperimenter med koking, grilling og steking.

Elevene gjør også et sammenliknende eksperiment med en ballong, luft og vann, blant annet oppvarming av ballongen med luft inni, uten luft og med vann inni. Ballongen utvider seg raskt med selv bare litt varmt vann inni.

Dette har jeg funnet ut

Den gylne fargen skyldes karamellisering av sukker. De har lært om stoffer i sukker: hydrogen, oksygen og karbon. Når både hydrogen og oksygen "stikker" er det bare karbon igjen. Karbon i fast form er svart kull.

Eksperiment med marshmellows (Hovedtekstbilde)Varmen gjør at marshmellows endrer konsistens fordi det oppstår en kjemisk reaksjon.
Foto: Andreas B. Johansen

De lærer også at gelatin smelter på cirka 37 grader. Derfor blir marshmallows-ene myke og klissete når den varmes langsomt opp. Elevene lærer også at vannet utvider seg veldig mye når det blir varmt. 1 liter vann blir til utrolige 1600 liter vanndamp! I det hele tatt har prosjektet gitt kunnskaper om mange vanskelige ting på en morsom måte!

Les hele rapporten: "Hvorfor forandrer Marshmallows seg på bålet?