Første skoleklasse på Ida-besøk

3. klasse fra Bryn skole i Oslo ble verdens første skoleklasse som ser fossilet Ida. Nysgjerrigper ble med på utstillingsåpning på Naturhistorisk museum i Oslo.

Elever fra 3. klasse, Bryn skole (Ingressbilde) Først i køen: 3. klasse fra Bryn skole i Oslo gleder seg til å se fossilet Ida. FOTO: Knut van der Wel/ Nysgjerrigper

Siden dinosaurforsker Jørn Hurum lanserte fossilet Ida 19. mai 2009, har Ida-feberen herjet verden over. Alle vil se fossilet med egne øyne. Ida er en viktig brikke i puslespillet som viser hvordan ulike typer aper har utviklet seg opp gjennom historien.

Siden det er Universitetet i Oslo som eier fossilet, er vi her i Norge de første som får besøke Ida på en utstilling. Den lille apelignende krabaten er med i utstillingen "Kan vi tilgi Darwin?", som åpnet fredag 5. juni på Naturhistorisk museum i Oslo. Du kan besøke utstillingen fram til 1. juni 2010.

Les mer om utstillingen på sidene til Naturhistorisk museum.

Første skoleklasse

Fossilet Ida (Hovedtekstbilde)Fossilet Ida er 47 millioner år gammelt, nesten perfekt bevart og gir viktig kunnskap om menneskets slektstre.
Foto: Jørn Hurum, Geologisk museum ved Universitetet i Oslo
Aller først ute var 3. klasse fra Bryn skole i Oslo. De kontaktet museet på forhånd for å sikre seg plassen som verdens første skoleklasse på Ida-besøk.

- Vi ringte og sa vi var villige til å lenke oss til døren her, bare vi fikk komme først, forteller lærer Mette Birgit Austdal.

Heldigvis var ikke det nødvendig. Museet var glade for å få besøk, og satte gjerne av førsteplassen til klassen. Som premie fikk elevene hver sin flaske "sjimpanse-brus". Den er spesiallaget til åpningen av utstillingen, som blant annet tar for seg menneskets slektstre, der sjimpansene hører hjemme.

Ida-eksperter

Klassen har vært veldig opptatt av Ida de siste to ukene. Nå vet de nesten alt som er å vite om fossilet:

- Ida er 47 millioner år gammel og ble funnet av Jørn Hurum. Ida var bare 9 måneder da hun døde. Det er det samme som ca. 6 menneskeår, forteller elevene.

Elever fra Bryn skole ved fossilet IdaFrida (t.v.) vil gjerne bli fossilforsker. Her ved monteren der Ida er utstilt, sammen med klassevenninnene Jasmina og Ragna.
Foto: Knut van der Wel/ Nysgjerrigper
- Fossilet var litt mindre enn jeg trodde, sier en jente som heter Frida. Hun har lyst til å forske og finne fossiler når hun blir stor. - Men helst noen som er litt større enn Ida - kanskje som dinosaurer!

Æresnysgjerrigper

I 2008 utnevnte Forskningsrådet Jørn Hurum til Æresnysgjerrigper. De siste årene har han arbeidet med store fossiler på Svalbard, blant annet den gigantiske Predator X. Søk på "Jørn Hurum" på nysgjerrigper.no og les mer om den nysgjerrige fossilforskeren.