Ny manet lager trøbbel

Maneter har i alle år skapt en del frykt blant oss badeglade. Nå er det også kommet en manet som skaper trøbbel for fiskene. Maneten Mnemiopsis leidyi kan være årsaken til at store mengder oppdrettslaks er død på Vestlandskysten.

Amerikansk lobemanet

Mnemiopsis leidyi kalles på norsk for Amerikansk lobemanet. Den er en ribbemanet som egentlig hører hjemme på Atlanterhavssiden av Nord-Amerika. Hvordan er den egentlig kommet hit?

Skummel blindpassasjer

Den amerikanske lobemaneten ble innført fra Atlanterhavet til Svartehavet med ballastvann for ca 20 år siden. Ballastvann er sjøvann som fylles i tanker på skip for at skipet skal ligge stabilt i vannet når de har lite last ombord. På samme måten har lobemaneten trolig blitt fraktet til Det kaspiske hav og til Nord-Europa. Kapteinene på disse skipene visste nok ikke at de hadde en skummel blindpassasjer med i lasten.

Vill og vakker

Den amerikanske lobemaneten er gjennomsiktig og kan bli inntil 20 cm lang. I Norge har vi få observasjoner av maneten over 10 cm. Den har to "lober" med klebeseller som den bruker for å fange byttedyr. Lobene inneholder ikke gift. Maneten bruker flimmerhår for å bevege seg fremover. Flimmerhårene reflekterer sollyset, og det gjør at maneten ser ut som den blinker under vann. Maneten er ikke farlig for oss mennesker.

Amerikanske lobemaneter i not (Hovedtekstbilde)Foto: Øystein Paulsen, Havforskningsinstituttet

Kveler fisken

Flere tusen fisk i oppdrettsanlegg på Vestlandet har i høst dødd, trolig på grunn av lobemaneten. Forskerne er ikke helt sikre på hvordan lobemaneten skader oppdrettsfisken. Fisken kan få små prikkblødninger på gjellene og irritasjonsskader på kroppen om den kommer i kontakt med maneten. Trolig får fisken også økt slimproduksjon i gjellene, og dette gjør at den får problemer med å puste.

Kommet for å bli?

Temperaturen i sjøen er mye lavere i Norge enn der lobemaneten egentlig hører hjemme. Mange håper at den derfor ikke vil trives hos oss. Er den kommet for å bli, vil den trolig gjøre stor skade og endre økosystemet under vann. Forskerne vet enda ikke hva lobemaneten spiser. Liker den samme mat som våre fiskelarver, eller hvis den faktisk spiser fiskelarver - ja, da har vi et problem.

Vrien forskning

Vi har mange ulike maneter i Norge, men forskerne vet egentlig veldig lite om denne gruppen. En av årsakene kan være at maneter vanskelig lar seg fange. I tillegg er de kanskje litt brysomme å forske på? Noen maneter brenner jo litt...