I år feirer vi Darwin!

For 150 år siden kom det ut en bok som endret vårt syn på vitenskapen. Forfatteren het Charles Robert Darwin, og i år feires han med et eget Darwin-år!

Boken "Artenes opprinnelse" (Ingressbilde)

Darwin var en nysgjerrig kar. Han seilte jorden rundt i fem år for å titte på dyr, planter og andre ting i naturen. Han lurte veldig på hvorfor noen ting i naturen var så forskjellige, mens andre var nesten like.

Skrev bok

Charles Darwin

Etter turen spekulerte Darwin lenge og vel. Samtidig skrev han på boken sin, som han til slutt ga ut og kalte "Artenes opprinnelse". Boken kom ut for 150 år siden, i 1859. I boken forklarer han hvorfor dyr og planter forandrer seg over tid.

Tilpasser seg miljøet

På jordomseilingen hadde han blant annet funnet fossiler. Noen av disse lignet veldig på dyr som levde da, mens andre fossiler var av utdødde arter. Han tenkte som så at dersom en dyreart forandret seg eller døde ut, så måtte miljøet som dyret levde i ha noe å si.

Evolusjon

Teorien hans var at de dyrene, eller plantene, som er best tilpasset miljøet de lever i, er de som kommer til å overleve og utvikle seg videre. Denne teorien kalles evolusjon, og forklarer hvordan levende organismer forandrer seg over tid.

Mange feirer Darwin

Forskningsdagene er en festival som foregår over hele landet i september hvert år. I 2009 er temaet for forskningsfesten "bærekraft og evolusjon" - blant annet i anledning Darwinåret. Husk at det er massevis av arrangementer under Forskningsdagene som passer for barn og unge. Foreslå for læreren din at dere kan besøke festivalen til høsten!

I mens kan du lese bloggen til Darwin-ekspedisjonen. Her kan du følge tre unge biologer fra Universitetet i Oslo som reiser i Darwins fotspor.

Forandret verden

Tanken om evolusjon forandret vårt syn på vitenskapen. Darwin mente at mennesker og aper hadde felles forfedre, og det var det mange som ikke likte tanken på. Men Darwins teorier ble bekreftet senere, blant annet da kartlegging av arvestoffet, eller genene, ble mulig. Visste du at 99,4 % av genene til mennesker og sjimpanser er like? Du kan lese mer om dette her på nysgjerrigper.no - se lenkene i høyremargen!

Darwin feires

I 2009 feirer vi både Darwins fødsel for 200 år siden og utgivelsen av boken hans, "Artenes opprinnelse", for 150 år siden. Følg med på nysgjerrigper.no for å bli med på feiringen!