Det du ikke visste om Darwin

I dag er det 200 år siden Charles Darwin ble født. Nysgjerrigper feirer bursdagen hans med å presentere noen ikke fullt så kjente fakta om den store vitenskapsmannen.

12. feb 2009 15:00
Charles Darwin med bursdagshatt

Sure tær: Da Charles Darwin var 12 år gammel, innrømmet han i et brev at han kun vasket føttene sine én gang i måneden på skolen. Grunnen skal ha vært at han ikke hadde noe å vaske dem med.

Ville bli lege, men tålte ikke blod: Charles begynte å studere medisin for å bli lege, akkurat som faren sin. Men det tok ikke lang tid før han ga opp studiene. Den unge Charles tålte nemlig ikke å se blod.

For sent: Charles kom bare såvidt med på skipet Beagle, som skulle ta ham med på hans første vitenskapelige ekspedisjon. Han var nemlig ikke kapteinens førstevalg for jobben som vitenskapelig assistent. I tillegg ville ikke faren at den unge Charles skulle dra. Men så ombestemte plutselig faren seg. Til alt hell takket også den andre personen nei til å bli med på ekspedisjonen, bare 5 minutter før Charles skulle møte til intervju. Dermed fikk Charles jobben.

Ikke skikket på grunn av nesa: Kapteinen på Beagle var usikker på om han ville ha Charles med. Kapteinen likte nemlig ikke nesa hans! Kapteinen mente at nesens form sa mye om en person, og han mente at enhver som hadde en slik nese som Charles', ikke var utholdende og bestemt nok til en lang reise på sjøen. 

Sjøsyk: Charles' reise med Beagle varte i 5 år, men mesteparten av tiden på skipet var han faktisk sjøsyk! Dette er muligens grunnen til at han oppholdt seg så mye som mulig på land, og dermed fikk samlet mye forskningsmateriale.

Et fjell i bursdagsgave: På Charles' 25-års dag, den 12. februar 1834, kalte kapteinen på Beagle opp et fjell etter ham. Tierra del Fuego - eller Ildlandet - er en samling øyer helt på sørspissen av Sør-Amerika. Beagle passerte denne øygruppen i 1832. Øyas høyeste fjell heter nå Mount Darwin.

Emma Darwin, Charles Darwins kone (Hovedtekstbilde)Skal, skal ikke? Charles Darwin veide grundig for og imot før han giftet seg med sin Emma. Skeptisk til å gifte seg: Som den fødte forskeren han var, måtte Charles undersøke nøye om han ville gifte seg. I ekte vitenskapelig ånd satte han opp en liste med fordeler og ulemper ved giftermålet. Blant ulempene var det å miste friheten, få mindre tid, ingen mulighet til å lese om kvelden og mindre penger til bøker. Blant fordelene var barn og at man alltid hadde noen å være sammen med. Charles giftet seg med sin Emma i 1839.

Elsket Backgammon: På sine eldre dager spilte Charles alltid to omganger med Backgammon med kona Emma mellom klokka åtte og halv ni på kvelden. Han holdt til og med oversikten over omgangene han hadde spilt i mange år!