Bienes dronning

Gro Amdam er professor på bier. Nylig oppklarte hun en 40 år gammel biegåte!

09. sep 2009 06:00
Gro Amdam som bienes dronning (Ingressbilde) Gro Amdam er å regne som bienes dronning! Foto: Bente Smedal/UMB
Gro Amdam skulle egentlig bli veterinær, men endte som biolog og med å studere bier.

- Jeg ble tidlig interessert i disse små, men kjempekompliserte dyrene. De lever sammen i små samfunn, og er veldig sosiale dyr. Biene har forskjellige arbeidsoppgaver, akkurat som mennesker, forteller Gro til Nysgjerrigper.

Bente Smedal forsker på bier (Hovedtekstbilde)Forsker Bente Smedal støper inn bier i plast. Deretter blir biene kuttet opp slik at forskerne kan studere stoffer i dem. Foto: Bente Smedal/UMB

Dyr med talenter

Noe av det som interesserer Gro, er hvorfor biene har forskjellige arbeidsoppgaver. Hvorfor er noen ute og samler pollen og nektar, mens andre er inne i kuben og jobber? Gro tror det er fordi biene har forskjellige talenter.

Talentene har dagens bier arvet fra en slags "ur-bie", tror Gro. Denne ur-bien levde for omtrent 50-60 millioner år siden i Afrika. Ur-bien levde alene og hadde forskjellige interesser, alt etter hvor i livet hun var. Skulle hun legge egg, var hun interessert i pollen, som er mat til larvene. Skulle hun ikke legge egg, var hun mer interessert i nektar, som er mat til henne selv.

Forskere i arbeid i biegården (Hovedtekstbilde)Forskere i arbeid i biegården.
Foto: Bente Smedal/UMB

Arbeidsdeling

De samme interessene har dagens bier. Men siden biene i dag lever sammen, trenger de ikke å endre interessene sine gjennom livet. Nå kan noen bier konsentrere seg om å samle nektar, mens andre kan interessere seg for pollen. På denne måten blir de flinke til det de har mest lyst til å få til. De viser et talent og deler på arbeidet.

Alderdomsstoff

- Da jeg studerte, kom jeg stadig vekk borti et spesielt stoff. Det ble kalt vitellogenin, og siden så mange skrev om det, tenkte jeg at det måtte være viktig, sier Gro. Noen mente det var et ubetydelig stoff, men hvorfor ble det skrevet så masse om det da?, undret hun seg. Dermed var hun i gang med å forske på vitellogenin.

Bieceller (Hovedtekstbilde)Bildet viser celler i en bie. De orange/gule flekkene er alderdomsstoffet vitellogenin som bestemmer hvor gammel bien blir.
Foto: Bente Smedal/UMB

Etter mange måneders intenst arbeid kom endelig den gode beskjeden! Gro hadde rett, vitellogenin er et veldig viktig stoff. Det viste seg at vitellogenin bestemmer hvor fort bier blir gamle. Biene som jobber inne i kuben, har store mengder av stoffet i blodet. De lever lenge, slik at de kan jobbe lenge. Biene som er ute og samler pollen og nektar, derimot, er stadig utsatt for farer. Disse har ikke mye vitellogenin i blodet, og lever et kort liv på bare noen få uker. Det er ikke noen vits i at de bruker masse energi på å lage vitellogenin, hvis sjansene for å leve lenge er så små.

Bie med pollen på beinet (Hovedtekstbilde)Biene som samler pollen har store, gule klumper på beina.
Foto: Bente Smedal/UMB

Anerkjent professor

I dag er Gro professor i USA, og reiser fram og tilbake til Norge, hvor hun også forsker mye. Nå er det mange andre som vil jobbe med henne. Da handler det ikke bare om å forske på honningbier, men også humler, maur og andre sosiale insekter.

- Vi lurer jo stadig på hvorfor noen insekter er sosiale, mens andre ikke er det, smiler nysgjerrige Gro.

Publisert i Nysgjerrigper nr. 3-09