Nyttig giftslange

Synes du at hoggormer er skumle? Da kan det kanskje hjelpe om du tenker på at de hjelper oss. De holder nemlig smågnagerne borte fra maten vår. Se på dem som katter - bare i en litt kulere utgave.

Slange (Ingressbilde) Hoggormen har vanligvis et sikksakk-mønster på ryggen. FOTO: Ove Bergersen/NN/Samfoto

Nå er det vår, og hoggormene våkner opp fra vinterdvalen. Snart tar de veien fra bolet der de har ligget i hele vinter, og er på vei til sommerhuset sitt. Kanskje er dette nettopp steinrøysa i hagen ved hytta di?

Da er det ikke sikkert at du har et like avslappet forhold til hoggorm som forsker Dag Dolmen ved NTNU Vitenskapsmuseet i Trondheim. Han mener vi har mye å takke hoggormer og andre giftslanger for:
- Hadde det ikke vært for giftige slanger, ville verdens viktige kornlagre i Kina og India blitt spist opp av smågnagere for lenge siden.

Flere hoggormer

I fjor sommer var det nok flere enn før som stiftet bekjentskap med Norges eneste giftslange. Noen forskere tror at det blir mer hoggorm i Norge. Det skyldes at vi har hatt mange milde vintre og gode, varme somre de siste årene. Det har i tillegg også vært spesielt mye mus og andre smågnagere, noe som er snaddermat for hoggormen. Alt dette fører til at færre hoggormer dør, og at det fødes flere hoggormbabyer.

Slange (Hovedtekstbilde)Hoggormen bruker tunga som nese.
Foto: GV-Press

Lukter med tunga

Hoggormen bruker tunga som nese. Den ligger helt stille og lukter, og når den lukter en mus, hogger den til, forteller Dolmen.

- Så trekker den seg raskt tilbake. Mus har nemlig små, spisse tenner som kan være farlige for ormen. Etter bittet piler musa bort, men den dør ganske raskt. Hoggormen følger nøye med på hvor den blir av. Det kan den nemlig lukte.

Etter noen minutter våger den å hente byttet. Så åpner den gapet og trekker musa innover i svelget med den svært tøyelige underkjeven, som er løst forbundet med resten av skallen. I tarmen blir musa liggende og fortæres gradvis. Hoggormen blir god og mett og trenger ikke mer mat på en uke eller to.

Ingen lekekamerat

Selv om forsker Dolmen mener at vi må tenke på hoggormen som en venn, mener han ikke at den er en egnet lekekamerat. Den kan nemlig være farlig hvis den blir overrasket eller føler seg truet. Men hvis du holder deg på avstand, er det ingen fare for å bli bitt. Det er veldig sjelden at noen dør av et hoggormbitt i Norge.

Publisert i Nysgjerrigper nr. 2-09