Smarte oppfinnere

Alle nye oppfinnelser starter med en nysgjerrigper. Og man kan si at alle menneskeskapte ting startet som oppfinnelse!

Lyspære, idé, oppfinnelse, patent, Eureka

Noen oppfinnelser har blitt til ved en tilfeldighet, mens andre oppfinnelser har forskere jobbet lenge med å utvikle. I fremtiden vil vi helt sikkert få mange nye produkter, utviklet av unge og eldre nysgjerrigperer. Kanskje du er en av dem?

Forsker med flaks

Brett med tabletter (Hovedtekstbilde)Foto: Shutterstock.comNoen oppdagelser har skjedd uten at det var planlagt på forhånd. Slik var det da forskerne oppdaget penicillin - en medisin du kan få hos legen din mot hals- og lungebetennelse. Alexander Fleming hadde nemlig glemt noen eksperimenter han hadde gjort på laboratoriet sitt. De begynte etter hvert å mugne, og da han skulle kaste dem så han at ett av områdene med mugg hadde en rund flekk rundt seg. Da skjønte han at muggsoppen hadde drept bakterien, og på den måten oppdaget han penicillin. Snakk om flaks!

Oppfinnelser i kjøkkenskuffen

Ostehøvel på hvit bakgrunn (Hovedtekstbilde)Foto: Shutterstock.comNorge har mange dyktige oppfinnere. En oppfinnelse som du sikker bruker hver eneste uke er ostehøvelen. Ostehøvelen ble oppfunnet av snekker Bjørklund i 1925. Han hadde irritert seg over hvor vanskelig det var å skjære pent av osten når man brukte kniv, så han oppfant ostehøvelen med utgangspunkt i en vanlig snekkerhøvel. Smart tenkt!

Moderne oppfinnelser

For nysgjerrigper'er og oppfinnere

Er du en oppfinner? Besøk hjemmesiden til Oppfinnermessa for barn og unge på Grue.

Mange nye oppfinnelser er ofte en videreutvikling av noe som allerede er funnet opp. Noen klarer likevel å finne opp helt nye produkter. For et par år siden fant Bård Løtveit opp en antisklisokk for bildekk. Denne sokken gjør at bilen ikke glir på glatte vinterveier. En annen norsk oppfinnelse som du sikkert ville hatt er Robomop. Torbjørn Aasen har nemlig funnet opp en liten robot som tørker støv av gulvene dine, uten at du behøver å løfte en finger!

Beskytt en god idé

En søknad skrives (Hovedtekstbilde)Foto: Shutterstock.com

Om du klarer å tenke ut en ny oppfinnelse, er det lurt å søke patent på oppfinnelsen. Patent er en slags beskyttelse for ideen din. Da vil ingen andre kunne stjele ideen og begynne å produsere og tjene penger på det du har funnet opp. For om du skulle klare å utvikle en ny og genial oppfinnelse, kan det hende at du med tiden blir både rik og berømt!

Mer på nett

Har du lyst til å lese mer om oppfinnelser? Du finner masse spennende i arkivet her på nysgjerrigper.no. Klikk på lenkene under "Se også" oppe til høyre, så kan du lese om mange oppfinnelser som er blitt funnet opp det siste hundre året.