Hodet over vann

På skolen lærer du om vann. At vann er viktig for alle levende vesener på denne planeten. Mange av oss tar vann for gitt, men det er ingen selvfølge å ha rent vann i kranen.

Illustrasjon av dråpen Vannja (Ingressbilde)

Forskerne er opptatt av å utvikle nye metoder og teknologier som sørger for at vi bruker vannressursene våre mer effektivt. Og mange mener det er viktig at alle - også barn - innser alvoret. Derfor har det blitt skrevet en bok som er beregnet på barn og unge i alderen 10-16 år. Boken heter "Hodet over vann" og handler om hvordan alle kan bidra til rent vann, et friskt hav og glade barn. Boken tar for seg vannets kretsløp, miljøet og klimaet.

Her er noen nyttige nettsteder:

www.miljolare.no

www.unicef.no/kids

Les mer om vann på nettsidene til nysgjerrigper.no. Skriv "vann" i søkefeltet oppe til venstre.

Dersom du ønsker mer informasjon om boken kan du sende en e-post til Nysgjerrigper!

Vannets kretsløp

Historiene i boken fortelles av dråpen Vannja som beveger seg rundt i det som kalles vannets kretsløp.

"Når strålene fra solen varmer vannflaten i sjø og på hav, fordamper vannet. Vanndampen blir til skyer når den stiger oppover. Fra skyene faller senere vannet ned igjen som regn, snø eller hagl. Vann har nemlig tre ulike former. Det er enten flytende, finnes i luften som damp eller er frosset til is.

Nedbør over land samles i en pytt, dam, tjern eller et vann for deretter å renne ned en fjell- eller skogsbekk og ut i en innsjø. Fra de fleste Forsideomslag boken Forsideomslag boken "Hodet over vann"
Foto: Hummer publishing
innsjøer renner vannet gjennom en elv tilbake ut i havet. Snø kan også fryse fast i en isbre. Det finnes bekker og sjøer under jordoverflaten som kalles grunnvann. Selv dette vannet renner ut i havet.

Alt vann kommer før eller senere tilbake til havet. Det er også her det meste av vannet finnes. Hele 97 prosent av all vanndråper bor i havet".

(Teksten er hentet fra boken "Hodet over vann").

Illustrasjon av dråpen Vannja i capsFoto: Monica Egeli, Basta Illustrasjon

Mangel på vann i verden

Visste du at du spyler ned mer vann på ett dobesøk enn mange barn i verden har av vann hver dag? Vann er livsviktig. Hver dag dør det 5 000 barn fordi de mangler vann. Du og klassekameratene dine kan bli miljøagenter eller jobbe med egne prosjekter som UNICEF KIDS. Pengene går til prosjekter som skal sørge for at alle barn på jorden skal få rent vann hver dag.

Der du bor

Hvordan ser vannets kretsløp ut akkurat der du bor? Se på kartet og ta med deg en venn ut i naturen for å sammenligne. Spør gjerne læreren din om hva du og dine venner kan gjøre for vannet der du bor?