Julefeiring verden rundt

Om du hadde bodd i Spania, hadde du nok kanskje sagt "Feliz navidad" til vennene dine rundt juletider. Det betyr nemlig "God jul" på spansk. Jula er full av tradisjoner, men vi feirer jula ulikt rundt omkring i verden.

Juletrekule på grein (Ingressbilde)

Har du tenkt på at mange feirer jula helt annerledes enn hjemme hos deg? Kanskje du skulle foreslå å spise snegler på julaften, slik mange gjør i Frankrike?

Glædelig jul!

Rødrutete tøfler (Hovedtekstbilde)Foto: ShutterstockI Danmark har de mange tradisjoner som ligner på de norske. Men de har en tradisjon med tøfler som ikke vi har. De siste ukene før julaften pleier nemlig barna å sette tøflene sine under vinduskarmen før de legger seg om kvelden. Hvis de har vært snille kommer julenissen om natten, og legger en liten gave i tøffelen. Gaven kan være en sjokolade, en liten ting eller en frukt. Hvis de ikke har vært snille får de en pinne eller stein i tøffelen i stedet.

 

Merry Christmas!

Misteltein med rød sløyfe (Hovedtekstbilde)Foto: ShutterstockI England er det vanlig å pynte huset sitt til jul, både ute og inne. Over døra henger de ofte en grein med misteltein. Om du møter noen i døra under mistelteinen, har du lov til å stjele til deg et kyss! Så da gjelder det å være på rett plass til rett tid, om du er litt forelska! I England har de også julebukker som synger på dørene, men de har også egne "Christmas carols". Det er julekor som står i gatene og synger julesanger. På julaften henger engelskmennene opp julestrømpa, og gavene åpnes første juledag. Julemiddagen første juledag er ofte kalkun og Christmas Pudding, som er en pudding med tørkete frukter, nøtter og ister.

Pozdrevlyayu s prazdnikom!

Fyrverkeri (Hovedtekstbilde)Foto: ShutterstockI Russland feirer de julaften 7. januar. Julaften blir ikke feiret på samme måte i Russland som i Norge. Det er ikke vanlig å gi hverandre gaver til jul. De pynter ikke husene til jul og de har ingen spesiell fest på julaften - da spiser de helt vanlig mat. De som er troende går i kirken på kvelden. Nyttårsaften feirer de derimot stort ved å gi hverandre gaver, lager fest, spiser god mat og sender opp raketter. Russisk nyttårsaften blir på en måte mye lik vår julaften. Etter den vestlige kalenderen feirer de nyttårsaften natt til 1. januar, og etter den julianske kalenderen feirer de nyttårsaften 13. januar - så i Russland feirer de faktisk nyttårsaften to ganger!

Hyvaa joulua!

Blid julenisse (Hovedtekstbilde)Foto: ShutterstockI Finland feirer de på en måte julaften to ganger. Første gangen er søndag før første advent -  da feirer de "Pikko-joulu" som er "lille-julaften". Da pynter de et lite juletre med miniatyr-pynt, og spiser julemat. Den ordentlige julaften feirer de samme kveld som oss, 24. desember. Jula i Finland slutter 6. januar. Da er det "Trettondagen", og juletreet bæres ut etter at barna har fått spist opp alle pepperkakene som har hengt på treet. Barna i Finland tror at julenissen bor nord i Finland, og det finnes faktisk en stor fornøyelsespark som heter "Christmas Land" nord for polarsirkelen.

Vrolijk Kerstfeest!

Sko med gulrot til Sinterklas' hest (Hovedtekstbilde)Foto: ShutterstockI Nederland får barna pakker den 5. desember. I løpet av den dagen har Sorte Per, som er julenissens medhjelper, levert gavene i en kurv utenfor døren. På gavene henger det små vers som julenissen har signert. Om kvelden spiser de kaker og pakker opp gavene. Før de legger seg fyller barna skoa sine med gulrøtter, og setter dem ut til julenissen. Dagen etterpå er det spennende å se om nissen har vært og tatt gulrøttene, og lagt igjen noe annet godt eller en liten pakke.

Julegave i rødt papir (Hovedtekstbilde)Foto: Shutterstock

God jul!

Den 24. desember går mange katolikker til midnattsmesse. Etterpå spiser de ferskt brød sammen med familien og venner. Dagen etter spiser mange kalkun eller kanin, og barna får lov til å spise godterier og kaker som henger på juletreet.