En robot i fjøset

I hundrevis av år har mennesket drømt om å la roboter gjøre kjedelige og slitsomme jobber for seg. I 200 norske fjøs er drømmen i ferd med å bli virkelighet.

Robot med krakk og melkespann (Ingressbilde)

Det kan være hardt arbeid å være melkebonde. Kuene skal mates og melkes flere ganger om dagen. Bonden må kontrollere at melka er i orden, og at alle kuene holder seg friske. Hun må også måke ut kumøkk, sånn at kuene får det reint og fint i fjøset. Å være bonde kan rett og slett være en ordentlig møkkajobb.

Aldri fri å få

Alt dette tar tid, og bonden må ofte jobbe 12-14 timer om dagen. Kuene tar ikke fri verken i helgen eller i feriene. Da kan ikke bonden heller gjøre det. Derfor er det ikke så rart at mange bønder ønsker seg litt hjelp i fjøset. Hjelperen må jobbe seint og tidlig uten å bli sliten eller slurvete. Det er det ikke mange mennesker som orker. Derfor får stadig flere bønder hjelp av melkeroboter.

Superhukommelse

På film er roboter ofte en slags kjempesmarte metallmennesker, og noen av dem har røntgensyn eller laserøyne. Melkeroboten likner mer på en bilvaskemaskin enn på et menneske. Den er ikke smartere enn en vanlig datamaskin, men den vet likevel det aller meste om kuene i fjøset.

Bonde med melkerobot (Hovedtekstbilde)Foto: SCANPIXHver ku har en databrikke rundt halsen, omtrent som heiskortet du bruker når du står på ski. Hver gang ei ku går for å spise, må den gjennom en grind som styres av melkeroboten. Roboten leser av brikken og sjekker hvor lenge det er siden kua ble melket. Hvis det er lenge siden forrige melking, melker roboten kua før den åpner grinda. Kuer som nettopp er melket, slipper rett gjennom.

Laserøyne og robotarmer

Selv om melkeroboten kan se litt kjedelig ut, har den både laserøyne og en av verdens beste robotarmer. Ved hjelp av et kamera og to laserstråler finner robotarmen raskt fram til juret. Så vasker den hver spene med varmt vann, før den melker kua raskt og forsiktig.

Gjør livet litt lettere

Ved hjelp av databrikkene holder roboten styr på hvor ofte hver eneste ku er melket, hvor mye melk den har gitt, og hvor ofte den har spist. Hvis ei av kuene blir syk, spiser for lite eller får problemer med en av spenene, gir roboten beskjed til bonden. Slik gjør melkeroboter livet litt lettere for både folk og dyr.

Robot = hardt arbeid

Jur og robotarmer (Hovedtekstbilde)En robot er en maskin som kan programmeres eller læres opp til å gjøre forskjellige jobber. Den første moderne roboten ble funnet opp for litt over 50 år siden. Den var egentlig bare en diger arm, og ble blant annet brukt i en fabrikk til å løfte deler av metall.

I dag fins det mange forskjellige typer roboter, og de har ulike oppgaver. Ordet robot kommer av det tsjekkiske ordet robota, som betyr hardt arbeid.

Det passer bra, for de fleste roboter brukes nettopp til hardt, slitsomt eller farlig arbeid. Noen roboter brukes av militæret til å ødelegge farlige bomber, men det er i fabrikker det er bruk for flest roboter. Der løfter de tunge ting, lakkerer biler, sveiser stål og gjør andre ting mennesker ikke kan eller vil jobbe med.

Publisert i Nysgjerrigper nr. 4-08