Hva styrer havstrømmene?

Havstrømmene jevner ut temperaturforskjellene på jorden og bidrar til et godt klima. Men hvordan virker egentlig havstrømmene, og hvordan blir de påvirket av global oppvarming? Polaråret og forskning.no har laget en multimediepresentasjon som gir svar.

Rund vignett, multimedia om havstrømmer, versjon 2

Iblant kan du høre om flaskepost som har tilbakelagt utrolige avstander ved hjelp av strømmene i havet. Tenk at en flaske som blir kastet ut fra Hurtigruta kan havne helt på andre siden av jordkloden!

Sneglepost på vidvanke

Hvis du vil sende flaskepost fra Norge til Australia, må du ha en god porsjon flaks, og mye tid - ihvertfall så mye som 10-20 år. Turen går nemlig først nordover mot Svalbard, så rundt hele Grønland og sørover langs kysten av Nord-Amerika. Deretter blir den plukket opp av Golfstrømmen. Med litt flaks blir det ingen strafferunde nordover langs norskekysten igjen, men istedet en fin seilas langs kysten av Afrika. Og enda gjenstår vanskelige kunststykker som å komme unna virvler og krysse havstrømmer ved hjelp av vinden.

Hvis du har noe viktig å fortelle folk i Australia, bør du nok heller skrive vanlig brev eller e-post.

Forsker med flaskepost

Hvorfor strømmer vannet i havet? Og hvorfor strømmer det dit det gjør, og ikke andre steder? Da forskere på 1800-tallet begynte å interessere seg for havstrømmene, brukte de faktisk flaskepost for å få informasjon. Mest kjent er Albert von Monaco, som sendte ut 1675 flaskeposter i Nord-Atlanteren. Bare 227 av dem fikk han tilbake, men med verdifulle opplysninger om hvor de var blitt funnet.

Aktuell kunnskap

Nå for tiden lurer mange på hvordan global oppvarming vil påvirke havstrømmene. Vil det bli varmere i Norge, eller kommer det en ny istid? Prøv multimediepresentasjonen nedenfor og se hvordan havstrømmene fungerer!

Klikk her for å starte "Havstrømmer"!

Kilde: Det internasjonale polaråret/ forskning.no, Geofysisk institutt ved Universitetet i Bergen