Nytt monster på Svalbard

Knorringfjellet på Svalbard har flere monstre å by på: Nå har øglegraverne fra Universitetet i Oslo funnet enda ei kjempeøgle.

Monsterøgle, pliosaurus, Svalbard - ILL.: TOR SPONGA/BT, Nysgjerrigper 1-08ILL.: TOR SPONGA/BT Høsten 2006 fant de samme forskerne et komplett fossilt skjelett av ett av de største rovdyrene som noensinne har levd. Den kalles pliosaurus, og levde i havet. Øgla var stor som en buss og med tenner svære som agurker.

Ny og ukjent art

Høyere temperatur på Svalbard gjør det lettere å grave ut skjelettene. Det nye funnet ligger bare noen kilometer unna det forrige store pliosaurusfunnet. - Knoklene er like store som på det forrige monsteret, forteller forsker Jørn H. Hurum, som leder utgravningene. Han slår fast at dette er en helt ny og ukjent art.

Størrelsen snart kjent

Forskerne vil ennå ikke røpe hvor stor monsterøgla er. Veldig snart, i månedsskiftet februar/mars, skal monsterøgla presenteres for publikum. Da har to studenter arbeidet i lang tid med å lime sammen superøgla.

Følg dinosaurjakten!

Følg med videre i dinosaurjakten her på nysgjerrigper.no. Du kan lese om den forrige monsterøgla (søkeord: pliosaurus) og andre dinosaurer. Søk i arkivet eller klikk deg inn via lenkene i høyremargen!

Publisert i Nysgjerrigper nr. 1-08.