Kong Herodes´ grav funnet

Etter femti års leting har arkeologer funnet graven til kong Herodes. De har også funnet stedet der man tok ut stein til tempelet som kongen bygde i Jerusalem.

Arkeologisk utgravning av Herodes' grav nær Betlehem (Ingressbilde)

Herodes den store var konge i det landet der Jesus levde for mer enn 2000 år siden. Dette landet heter Israel i dag. Her døde Herodes i år 4 før vår tidsregning, kanskje kort tid etter at Jesus ble født. (Jesus ble faktisk ikke født i år null, men noen år tidligere.)

Steinkista til Herodes

Etter at arkeologer hadde lett etter graven til Herodes i mer enn femti år, ble den funnet i fjor. Graven lå på en kunstig oppbygd høyde der festningen Herodion ble bygd. Arkeologene fant knuste rester etter steinkista som den døde kongen hadde ligget i. Det ble også funnet skår av vaser og et stort steingulv der kista hadde stått i graven.

Herodes' grav nær Betlehem (Hovedtekstbilde)Etter femti års leting har arkeologer funnet graven til kong Herodes nær Betlehem.
Foto: Scanpix
Herodes var ingen populær konge hos jødene som han var konge over. Det var romerne som hadde innsatt ham som konge. Jødene ødela derfor graven hans, og knuste steinkista som kongens skjelett lå i. Kongens skjelett ble derfor ikke funnet av arkeologene.

Steinbrudd

På et sted i Jerusalem der det skulle bygges en skole, oppdaget arkeologer også restene av et steinbrudd. I dette steinbruddet hogde kong Herodes den stores arbeidere ut steinblokker til å oppføre et nytt tempel i Jerusalem. I det gamle steinbruddet ble det funnet mynter og potteskår. Arkeologene har datert gjenstandene til omkring år 19 før Kristus. I dette året begynte man å bygge tempelet. Det tok mange tiår å reise det flotte byggverket. Få år etter at det var ferdig, ødela romerne det.

Herodes den store

Romerne utnevnte Herodes til jødenes konge i år 40 eller 37 før Kristus. Mange jøder likte ikke måten Herodes styrte landet på. I et forsøk på å bli mer populær bygde Herodes et nytt tempel til jødene.

Herodes var både en mistenksom og grusom konge. Han drepte en av de ti konene sine og moren hennes, i tillegg til tre av sin egne sønner. Herodes styrte landet inntil han døde av en smertefull sykdom i år 4 før Kristus. Da var han 69 år gammel.

Publisert i Nysgjerrigper nr. 3-08