Dronning Hatshepsut og mumiemysteriet

Da dronning Hatshepsut døde for 3500 år side, forsøkte stesønnen å fjerne alle spor etter henne. Nå mener forskere i Egypt at de har funnet mumien hennes. En jeksel er sentral i løsningen av mumiemysteriet.

Mumien som egyptiske forskere mener tilhører dronning Hatshepsut (Ingressbilde) FOTO: REUTERS/SCANPIX

I historiene om kvinnelige faraoer i det gamle Egypt er det gjerne Kleopatra vi hører om. Men den første store kvinnelige lederen het Hatshepsut. Mange mener hun var den aller største kvinnelige herskeren.

Funnet for 100 år siden

Nå mener Antikvitetsrådet i Egypt at de har funnet mumien hennes. Igjen. For mumien de mener er dronningen, fant den berømte arkeologen Howard Carter for mer enn 100 år siden i et gravkammer i Kongenes dal i Luxor. Sarkofagen (kista) i dronningens gravkammer var riktignok tom. Men i et gravkammer i nærheten lå mumiene av to kvinner. En spedbygd kvinne lå i en åpen sarkofag, mens en fyldig kvinne lå på gulvet. Inskripsjonen på sarkofagen tydet på at dette var gravkammeret til dronning Hatshepsuts pleierske.

Mystisk jeksel

Noen år i forveien, i 1881, hadde forskere funnet et skrin med dronningens navn i tempelet hennes. I skrinet lå det organer fra en menneskekropp. Det var vanlig å ta ut organene fra faraoens kropp når den ble mumifisert. I tillegg lå det en jeksel i skrinet. Denne jekselen har nå blitt viktig for forskerne.

Mumien av dronningens pleierske har vært plassert på et museumsloft siden de to mumiene ble funnet. Mumien av den personen de nå tror er dronningen, ble nylig hentet ut fra gravkammer 60 i Kongenes dal. Kunne det virkelig være dronningen?

Full match

Egyptiske forskerne har tatt bilder av kroppen til mumien i en såkalt CT-maskin. De har også DNA-testet mumien. Dette har de funnet ut:

  • En jeksel manglet i mumiens tanngard. Tannen som lå i Hatshepsuts skrin, passer eksakt i kjeven til mumien.
  • DNA fra mumien er sammenliknet med Hatshepsuts bestemor. Prøvene gir match om slektskap.
  • Kvinnen døde av beinkreft, muligens også leverkreft og diabetes.

Gravtempelet Deir el-Bahri ved Nilen i Egypt (Hovedtekstbilde)I Deir el-Bahri ved Nilen i Egypt ligger gravtempelet til dronning Hatshepsut. I mange hundre år lå tempelet begravd under sand.
Foto: CORBIS/SCANPIX
Det er de to første opplysningene som gjør at egypterne mener de har funnet dronning Hatshepsut. Hvis det stemmer at mumien er dronningen, er dette det viktigste funnet siden mumien til Tutankhamon ble oppdaget.

Andre forskere tviler

Men mange egyptologer er i tvil. De mener det er vanskelig å ta gode DNA-prøver av en mumie. Og selv om jekselen passer, kan vi være sikre på at det er dronning Hatshepsut? Det som er sikkert, er at Hatshepsut har tatt revansj over dem som ville skrive henne ut av historien. 

Publisert i Nysgjerrigper nr. 3-08