Det regner meitemark!

Sent på høsten i fjor glødet telefonen hos forskningsinstituttet Bioforsk.
- Meitemark flyr rundt i lufta og regner i hodet på oss! var meldingen fra folk på Østlandet. Hva i all verden var det som skjedde?

Meitemark regner ned fra himmelen (Ingressbilde)

Flyvende eller regnende meitemark er ikke dagligdags, men forskningsinstituttet Bioforsk Jord og miljø på Ås kan forklare fenomenet. Hvis det er kraftig regn og vind, er det ikke uvanlig å finne meitemark på tak og balkonger - til og med høyt oppe i etasjene i boligblokker. Fenomenet kalles meitemarkregn, og er beskrevet i svensk litteratur allerede for mer enn 500 år siden.

Fritt fall

Da det dalte ned meitemark som konfetti fra himmelen i Halmstad i Sverige i 1923, ble en forsker nysgjerrig. To år senere kom forklaringen fra ham: Meitemark som holder til i komposthauger, overvintrer gjerne dypt nede i haugen. Men hvis høsten er mild og fuktig, kan marken klebe seg til løv like under overflaten. Og når høststormen står på som verst, er det lett for vinden å ta med meitemarken ut på flyvetur høyt til værs. Oppe i lufta løsner gjerne markene fra bladene, spesielt hvis det regner. Den er i fritt fall, og vips, så regner det meitemark!

Klatremark

Hvis du treffer på meitemark på forunderlig høye steder, kan forklaringen også være en annen. Meitemarken er nemlig flink til å klatre. Den bruker en halv time på å bevege seg 1 meter, så den kommer seg fint oppover husveggene på egen hånd.

Publisert i Nysgjerrigper nr. 3-08