Rovdyr på tundraen

Tundraen er enorme områder uten trær på den nordlige delen av jorda. Mange dyr lever på tundraen. Men hva skjer med dem når klimaet blir varmere?

Polarrev, rovdyr. FOTO: PÅL HERMANSEN/NN/SAMFOTO, NYSGJERRIGPER 4-07Polarreven på Svalbard skal studeres av forskere. FOTO: PÅL HERMANSEN/NN/SAMFOTO

På tundraen regner det lite, men likevel er bakken våt store deler av sommerhalvåret. Det skyldes at is som ligger under jorda, ikke smelter om sommeren, og slik hindrer den vannet i å renne bort. Fenomenet med is i bakken året rundt kalles permafrost.

Tundra i Norge

Mest tundra er det i Russland, Canada og Alaska. På Svalbard er det også tundra. På fastlandet i Norge finnes det tundra aller lengst nord, i Nordøst-Finnmark. Men her er det ikke permafrost i bakken. Området som kalles Sibir og ligger nord i Russland, har verdens største tundra. Her strekker tundraen seg fra Atlanterhavet til Stillehavet, tvers over hele Russland. Både rein, moskus, bjørn, ulv og rev lever på den sibirske tundraen.

Skal undersøke dyrelivet

Snøugle. FOTO: SHUTTERSTOCKForskere skal studere dyrelivet på tundraen på sju forskjellige steder. Snøugle er ett av rovdyrene som skal studeres. FOTO: SHUTTERSTOCK

Forskere ved Universitetet i Tromsø skal sammen med russiske forskere følge med på dyrelivet på tundraen på sju forskjellige steder, fra Svalbard i vest til Vrangeløya lengst øst i Sibir. Forskerne skal studere planteetende dyr som mus og lemen, og rovdyr som fjellrev og snøugle.

Dersom klimaet på jorda blir varmere, vil permafrosten bli borte fra store deler av tundraen. Hva skjer da? Det lurer både forskere og mange andre på.

 

  Hvilket dyr?

linje linje

Mamut. ILL: MELKEVEIEN DESIGN, NYSGJERRIGPER 4-07

Tundraen strekker seg i en ring rundt den nordlige delen av jorda. Permafrosten under tundraen har gjort hele dette området til en gigantisk "fryseboks" hvor bakken aldri har tint. For 20 000 år siden levde det et stort, hårete dyr på tundraen. Dyret var i slekt med elefanten. Noen av disse dyra forsvant ned i gjørme og ble frosset fast. Nå blir slike dyr gravd fram igjen, og noen ganger er det til og med mulig å spise dem. Vet du hva dyret heter?

  linje
 Publisert i Nysgjerrigper nr. 4-07