Julebakst er kjemi

I løpet av desember fyller vi kakeboksene med fattigmenn, kokosmakroner og sandkaker. Men har du tenkt over at julebaksten egentlig er et stort, kjemisk eksperiment?

pepperkaker, jul, kaker, kjeks

Nesten alt du gjør på kjøkkenet er egentlig små kjemieksperimenter. Hver gang du lager noe, blander og forandrer du stoffer. Ulike stoffer reagerer med hverandre og resulterer i nye kjemiske forbindelser.

Selv det å vaske opp er et kjemieksperiment. Har du prøvd å ta oppvasken uten såpe?

Hever med gass

Når vi baker, bruker vi ulike hevemidler som skal få baksten vår til å bli stor og fin. Bakepulver og natron brukes ofte som hevemidler. Natron er et hvitt pulver som reagerer med syrer i deigen. Da frigjøres det karbondioksidgass - CO2. Gassen lager små hulrom i deigen og får den til å heve.

Bakepulver består både av natron og en syre i pulverform. Om du bruker bakepulver som hevemiddel, trenger du faktisk ikke tilsette syre i deigen. Syra finnes allerede i bakepulveret.

Surt på kjøkkenet

Reagensrør med væske, kjemi, laboratorium-Bland sammen og rør om! Matlaging er egentlig avansert kjemi.

Synes du det er rart at vi har syrer i julebaksten? Syrer kan være en væske eller et fast stoff, som kjennetegnes ved at den har pH lavere enn syv. pH er en måleindikator på om noe er surt eller basisk. Er det du tester verken surt eller basisk, har det pH 7 og kalles nøytralt.

Melk har pH lavere enn 7 og er derfor en syre. Melk er en svak syre, og det finnes sterkere syrer enn melk på kjøkkenet. Eddik, sitron og i saften i ulike frukter har pH lavere enn melk.

Søt kjemi

Har du hørt om sakkarose? Du bruker det nesten hver gang du baker. Sakkarose er et kjemisk ord for sukker. Sukker gjør for eksempel lussekattene søte og gode, men sukkeret reagerer også kjemisk med for eksempel gjær. Sukkeret gir næring til gjæren, slik at gjæren eser og gjør lussekattene store og fine.

Sukkeret gjør også at kakene holder seg i flere dager uten å bli mugne, og at for eksempel syltetøyet får en fin klar farge.