Nytt Nysgjerrigper-blad!

Bli med til Florida, ned i havdypet, ut i verdensrommet - og tilbake igjen! Årets siste Nysgjerrigper-blad byr på mange godsaker fra forskningens og vitenskapens verden.

Marianne, satelitt, ILL: Birgitte Kolbeinsen, Melkeveien - brukes kun av Nysgjerrigper

Denne gangen tar vi deg med til Florida i USA, nærmere bestemt nasjonalparken Everglades, som er en del av verdensarven. UNESCOs liste over verdensarven omfatter steder som er uerstattelige og derfor viktige for hele menneskeheten.

Levende fortidsdyr

Et annet sted i Florida har vi støtt på et av de eldste dyrene som lever på jorda i dag - dolkhalekrabben. Denne raringen levde i havet nesten 200 millioner år før dinosaurene satte sine føtter på kloden.

Himmelen har øyne

Du har kanskje hørt om verdens første kunstige satellitt, Sputnik 1? Satellitten ble sendt opp i 1957. De siste 50 årene har vi sendt opp mer enn 4000 satellitter fra jorda. Satellitter brukes til mange formål - også forskning, selvfølgelig. Du kan lese mer om satellitter i artikkelen "Himmelens øyne".

Konkurransen Årets Nysgjerrigper 2008

Er klassen allerede i gang med et forskningsprosjekt til Årets Nysgjerrigper 2008? Hvis ikke, er det bare å sette i gang. Trenger dere støtte til forskningen, kan dere søke om penger fra Nysgjerrigperfondet innen 15. februar 2008. Informasjon om konkurransen finner dere på nysgjerrigper.no.

Hilsen Marianne
redaktør

Publisert i Nysgjerrigper nr. 4-07.