Fossiler får nytt liv

Det er lenge siden den spant sitt siste spindelvev. Denne edderkoppen er over 50 millioner år gammel.

 Edderkoppfossil2, foto: David Penney/Ghent University i Belgia Bildene er ekstremt detaljrike og nærmest livaktige. Det er vanskelig å tro at vi ser på en fossil som er rundt 53 millioner år gammel!

Men det gjør vi altså. Denne edderkoppen var ute på sin siste spasertur en gang for ufattelig lenge siden, da den ble sittende fast i kvae.

Edderkoppfossil1, foto: David Penney/Ghent University i Belgia

Fanget i rav

Langt om lenge endte den så i hendene på belgiske forskere - som en fossil fanget i rav. Rav er herdet kvae.

Disse forskerne har nå tatt i bruk en spesiell røntgenteknikk for å se på slike ørsmå fossiler - både inni og utenpå! På bildet nedenfor kan vi til og med se at noen av edderkoppens indre organer er bevart.

 Edderkoppfossil3, foto: David Penney/Ghent University i Belgia

Hittil ukjent art

Edderkoppeksemplaret er riktignok gammelt, men det er snakk om en hittil ukjent art, som har fått navnet Cenotextricella simoni. Den ble funnet i Frankrike.

Det er første gang denne typen røntgenteknikk brukes for å studere et fossil i rav, og forskerne bak arbeidet mener teknikken kan revolusjonere deres fagfelt. Teknikken ble opprinnelig utviklet for å stille medisinske diagnoser, og lager tredimensjonale bilder av fossilene.

Veien fremover

David Penney med edderkoppfossil i rav, foto: Ghent University i Belgia - liteDavid Penney holder et stykke rav med en fossil edderkopp inni. (Foto: Ghent University i Belgia)

- Dette er definitivt veien fremover for studien av fossiler i rav, sier forsker David Penney ved Ghent University i Belgia. - Rav gir et unikt vindu til skogene i fortidens økosystemer. Den beholder en utrolig mengde informasjon, ikke bare om selve edderkoppene, men også om miljøet de levde i, sier han.

Gjengitt med tillatelse fra forskning.no