Everglades - Et truet naturparadis

Der! Og der! Og der, og der! De er plutselig overalt - fra søte små til skummelt store alligatorer. Vi er verken i en dyrehage eller i Afrika, men bare en liten times kjøring fra flyplassen i millionbyen Miami, sør i USA.

Everglades. Subtropisk sump, elv. FOTO: TERJE STENSTAD, NYSGJERRIGPER 4-07Everglades har et unikt plante- og dyreliv. Det gedigne våtmarksområdet er fredet som nasjonalpark og del av verdensarven. FOTO: SCANPIX

Vi har tatt av hovedveien Tamiami Trail, som strekker seg fra øst til vest i delstaten Florida, og kjørt inn på en smal grusvei. Langs veien renner en smal og grunn elv, og det er langs elvebredden vi får øye på alligatorene. Først en, så enda en og raskt har vi mistet tellingen. For her er flere hundre alligatorer som koser seg i solskinnet denne varme vinterdagen. Noen flyter som svære tømmerstokker nedover elvene. Det er ikke så lett å få øye på dem, for det er bare øynene og de små pyramideformede delene av ryggtavlen som stikker opp av vannet.

Unikt dyreliv

Slange på grønne blader. FOTO: TERJE STENSTAD, NYSGJERRIGPERDet fins tjueseks slangearter i Sør-Florida. Heldigvis er bare fire av dem giftige. FOTO: TERJE STENSTAD

Vi er på besøk i de enorme våtmarkene Everglades sør i Florida. I Everglades er det et dyre- og planteliv det ikke finnes maken til noe annet sted i verden. Våtmarkene tilhører Floridas indianere - og dyrene og plantene som lever og vokser her. Everglades er dekket av høyt gress, trær og sump. Små kanaler og elver siver sakte fra nord i Florida og brer seg ut som grener som til slutt ender i havet. Ikke et eneste sted av den gigantiske nasjonalparken er mer enn 2,40 meter over havnivå.

Truet nasjonalpark

Sør-Florida har et sub-tropisk klima med regn som eneste vannkilde. Det er varmt hele året. Både mennesker og dyr i regionen tørster etter de sammen vannkildene. Halvparten av det opprinnelige Everglades er allerede spist opp av landbruksområder, og det som er igjen er beskyttet som nasjonalpark og som del av verdensarven. Men vannmangelen og avsig av giftige stoffer fra landbruk og industri truer dyre- og plantelivet i Everglades.

Ville og uredde dyr

Skilt, fare for alligatorer. FOTO: TERJE STENSTAD, NYSGJERRIGPER. Se opp for alligatorer! FOTO: TERJE STENSTAD

Det er få bilveier i Everglades. Man må derfor ta seg fram i luftbåter. En luftbåt har motoren festet over båtripen, slik at motorbladene ikke skal skade dyrelivet i de grunne kanalene. I Everglades lever dyrene i naturlige omgivelser og kan bevege seg og leve slik de ønsker. De er ville, men ganske uredde for mennesker. Her må man derfor respektere dyrene uten å komme for tett på dem. Hvis et dyr forandrer oppførselen sin når du nærmer deg, er du kommet for nær.

Panserkledde kjemper

Alligatorene fascinerer mest. En voksen alligator har kraftige kjever, sterke tenner og en hjerne på størrelse med en valnøtt. Den amerikanske alligatoren kan bli 4,5 meter lang. Alligatoren er et krypdyr, det vil si et vekselvarmt virveldyr med panserkledd hud. Den handler på instinkt og vurderer andre skapninger som potensielle trusler eller byttedyr. Den kan se dorsk ut, men kan være svært kvikk. Hold dere derfor minst 4 meter unna, er beskjeden vi får! Hvert år blir noen angrepet, men de fleste er folk som har prøvd å mate dyrene.

Naturparadis

Terje Stenstad med alligator. FOTO: TERJE STENSTAD, NYSGJERRIGPERArtikkelforfatteren med en ny venn fra Everglades. FOTO: TERJE STENSTAD

Everglades er et paradis for fugletittere. Her fins alt fra nærgående pelikaner til storker og ulike hegrefugler. I de tette mangroveskogene lever vaskebjørner, villgriser, slanger og pantere, og her vokser giftige planter. I tillegg til alligatorene og enkelte krokodiller kan man i de grunne elvene støte på svære sjøkuer. Vi støtte på alt unntatt panteren!

Publisert i Nysgjerrigper nr. 4-07