Paradis for fossiljegere

Svalbard er et paradis for fossiljegere. De siste årene er det oppdaget en masse fotspor. I fjor høst fant forskere det første komplette skjelettet av et av de største rovdyrene som noensinne har levd!

01. mai 2007 23:00

Dinosaur, Pliosaurus. ILL: TOR SPONGA/BT, NYSGJERRIGPER 2-07Pliosaurus levde i havet og er ett av de største rovdyrene som har levd. ILL.: TOR SPONGA/BT

I 1960 ble de første fotsporene av dinosaurer funnet på Svalbard. De 13 sporene var omtrent 123 millioner år gamle. Funnet var ganske spesielt, fordi de viste at det også fantes "polare" dinosaurer. Før trodde man at dinosaurer bare levde i varme sumpområder. Og selv om Svalbard for 123 millioner år siden lå omtrent der hvor Oslo ligger nå - på 60 grader nord - var det fortsatt et kaldt sted å være. Dinosaurene som trasket rundt på Svalbard, måtte tåle både snø og minusgrader.

Mange spor

I 1976 fant man spor av en annen type dinosaur på østsiden av Svalbard. Og i 2002 kunne Nysgjerrigper fortelle deg at den norske dinosaurforskeren Jørn Hurum fant 20 nye spor på samme sted som i 1960. I tillegg fant man plantefossiler. Det var antakelig disse plantene som dinosaurene levde av. Fotavtrykkene var omtrent 70 centimeter lange, og det får forskerne til å tro at dinosaurene må ha vært mellom 7 og 9 meter store.

Dinosaurforskere: Jørn Hurum og Patrick Druckenmiller. FOTO: NATURHISTORISK MUSEUM, UIO, NYSGJERRIGPER 2-07Forskerne Jørn Hurum og Patrick Druckenmiller kartlegger skjeletter. FOTO: NATURHISTORISK MUSEUM, UIO

Nye dinosaurspor

Senest i 2006 ble det funnet nye dinosaurspor sørvest på Svalbard. Disse ligner veldig på dem man fant i 1960 og 2002. Avtrykkene er nesten 60 centimeter lange, og viser tydelig at det var tre kraftige tær som ble plantet godt i bakken. Men fordi man ennå ikke har funnet noe skjelett eller beinrester, vet man ikke hvordan disse dinosaurene så ut.

Jakten fortsetter

Det man derimot har funnet, er rester etter et kjemperovdyr! Faktisk er dette et av de største rovdyrene som noensinne har levd. Den kalles Pliosaurus, og levde i havet. Øglen var så stor som en buss, og hadde tenner like svære som agurker! Forskere har tidligere funnet skjeletter av Pliosaurus andre steder i verden, men funnet på Svalbard er spesielt. Det er nemlig det første komplette skjelettet av Pliosaur.

Les mer om fossiler, dinosaurer og geologi på nysgjerrigper.no. Søk i arkivet!

Publisert i Nysgjerrigper 2-07