Godt grep opp ned

Flaggermus er merkelige vesener. De er de eneste pattedyrene som kan fly. De "ser" med lyd. Men hvorfor i all verden henger de opp ned?

04. jun 2007 00:00

Flaggermus. FOTO: CORBIS/SCANPIX, NYSGJERRIGPER 2-07FOTO: CORBIS/SCANPIX

Akkurat som oss mennesker er flaggermus pattedyr. Blant annet betyr det at de føder levende unger. Men flaggermusa er spesiell fordi den er det eneste pattedyret som kan fly. I Norge fins det 11 forskjellige arter. I motsetning til hva mange tror, er de ikke helt blinde. Men siden de for det meste er aktive om natten, "ser" de på en litt spesiell måte. De fleste bruker en såkalt ultralydsonar. De sender ut lyd som mennesker ikke kan høre. Når denne lyden treffer et tre eller noe annet, sendes den tilbake. Flaggermusa hører lyden, og slik vet den at noe kan være i veien.

Klar til avgang

Om dagen beveger flaggermus seg veldig lite, og du kan gjerne finne dem på bortgjemte steder, som i en grotte eller i et uthult tre. Flaggermusa har flere grunner til å henge opp ned. Hvis de skal fly, er dette den beste måten å ta av på. De kan nemlig ikke ta av fra bakken, slik som fugler. Vingene klarer ikke å løfte dem når de står stille, og beina er for svake til å løpe raskt nok til å ta av. Flaggermusa slipper seg bare løs fra opp-ned-posisjonen, og vips, så har den nok fart til å fly. På denne måten er den også klar for å ta av når den merker fare.

Det å henge opp ned gjør det enklere å gjemme seg for fiender. Gjemmestedene er veldig vanskelige å nå for de fleste dyr. De trenger heller ikke å lete lenge etter plassen, siden det ikke er mange andre dyr som hviler på samme sted.

Sparer energi

Når vi mennesker henger og holder tak med hendene, må vi bruke mye krefter. Vi må klemme hardt for å holde grepet. Flaggermusa bruker en annen teknikk. Når den skal henge, bruker den muskler som åpner klørne på bakbeina, for å gripe overflaten. For å holde fast slapper den bare av, slik at klørne lukker seg. Deretter sørger flaggermusas vekt for at klørne låser seg og holder seg lukket. Siden flaggermusa er avslappet, bruker den ikke energi, og kan dermed hvile godt. Den bruker bare energi når den åpner klørne. Hvis en flaggermus dør mens den henger opp ned, vil den altså henge slik til noen røsker den løs. Snakk om et godt grep!

Publisert i Nysgjerrigper 2-07