Ei øy er født

Tidlig om morgen, en kald novemberdag i 1963, merket en islandsk fisker at alt ikke var som vanlig. Havet boblet og sydet. Sakte, men sikkert steg en ny øy opp av havet.

24. apr 2007 23:00

Surtsey, vulkan, vulkanologi. FOTO: CORBIS/SCANPIX, NYSGJERRIGPER 2-07Slik så det ut i november 1963 da øya Surtsey steg opp av havet utenfor Island. FOTO: CORBIS/SCANPIX

For litt over 40 år siden steg øya Surtsey opp av havet utenfor Island. Øya ble skapt gjennom et vulkanutbrudd under sjøen. Fiskeren som først så røyken fra utbruddet, trodde at det var en båt som sto i brann. Men det var ikke tilfelle. Etter åtte timer var røyksøylen over seks kilometer høy, og folk i hovedstaden Reykjavik kunne se den. I tre og et halvt år fortsatte utbruddet. Lavaen flommet. Det som lå igjen, var en øy som fikk navnet Surtsey, etter ildens hersker i norrøn mytologi.

Surtsey, biologi, botanikk. FOTO: CORBIS/SCANPIX, NYSGJERRIGPER 2-07Forskere i arbeid på Surtsey. Plantefrø har kommet flygende med luften eller med havstrømmen. Fuglebæsj har gjødslet bakken slik at plantene har spirt. FOTO: CORBIS/SCANPIX

Fugler først

Mange fattet interesse for den nye øya. Vulkanologer studerte øya mens den ble til, og etterpå kom biologer og botanikere til. De første dyrene som kom til øya, var fugler. Allerede uken etter at utbruddet stoppet opp, ble de første fuglene observert på øya. Også trekkfugler begynte tidlig å bruke øya som rasteplass. Like etter fulgte flygende insekter. Plantefrø kom gjennom luften eller med havstrømmen. Fuglebæsjen gjødslet bakken, og plantene spirte.

Blir mindre

Etter hvert er øya blitt ganske så frodig, med et rikt dyreliv både under og over havoverflaten. Men den er også blitt mindre. Havet og vinden biter og sliter på øya. Naturkreftene spiser den langsomt opp. Øya er nå omtrent halvparten så stor som den var den gangen utbruddet stoppet. Forskerne tror at det bare vil stå igjen en høy klippe til slutt. Her vil fugler finne boplasser, mens det vil være litt gress på toppen. Forskerne selv gjør ingen eksperimenter på øya. De få menneskene som får være på øya, bor i en hytte uten vann og strøm. De får bare observere med veldig enkelt utstyr.

Viktig for forskere

Surtsey, vulkanologi. FOTO: CORBIS/SCANPIX, NYSGJERRIGPER 2-07Surtsey slik den ser ut i dag. FOTO: CORBIS/SCANPIX

Surtsey har i over 40 år gitt forskerne mange svar. De studerte hvordan øya ble til, og de studerer hvordan planter og dyr bosetter seg på øya. Forskerne finner mange svar på spørsmål om hvordan Island, og også Norge, ble kolonisert av planter og dyr etter siste istid. Mye av landet vårt lå da like nakent som Surtsey gjorde en gang for 40 år siden.

Publisert i Nysgjerrigper 2-07