Drivhusgass forvandles til stein

I den norske havbunnen er det nok plass til å lagre drivhusgassen fra alle kraftverkene i Europa de neste 800 årene. Her blir gassen forvandlet til stein.

Drivhusgass forvandles til stein. ILL: STATOIL, NYSGJERRIGPER 2-07ILL: STATOIL Norge skal bygge sitt første gasskraftverk. Men forbrenning av gass fører til store mengder drivhusgass. Denne gassen kalles også for karbondioksid og fører til forurensning og global oppvarming. Det er derfor bestemt at drivhusgassen ikke skal slippes ut i atmosfæren. Kraftverket må derfor kvitte seg med 1,3 millioner tonn drivhusgass hvert eneste år. Det vil si 150 tonn i timen!

Pumpes ned i havbunnen

Et eller annet sted må gassen lagres. I flere år er det forsket på hva som skjer om man pumper gassen ned i havbunnen, enten i tomme oljefelt eller for å presse opp enda mer olje. Det store spørsmålet er: Hvor blir gassen av? Det hadde vært skikkelig dumt om all gassen kom opp igjen.

Forvandles til stein

Professor Per Aagaard ved Universitetet i Oslo kan nå berolige oss med at all gassen etter noen hundre år blir forvandlet til stein. Gassen er helt ufarlig om den føres ned i havbunnen. Han sier også at det er mer enn nok plass i den norske havbunnen. I havbunnen er det faktisk nok plass til å lagre all drivhusgassen fra alle kraftverkene i Europa de neste 800 årene.

Publisert i Nysgjerrigper 2-07