Hvorfor blir seigmenn større i kaldt og lunkent vann og borte i varmt vann?

Det gikk med mange seigmenn for å gjøre 3D ved Eiksmarka skole til finalister i Årets Nysgjerrigper.

Barnetegning, seigmenn. Nysgjerrigperprosjekt 2007.

Av 3D ved Eiksmarka skole i Bærum i Akershus. Finalist i Årets Nysgjerrigper 2007.

Dette lurer jeg på

I 3D er det en postkasse som barna kan legge "hvorfor-spørsmål" i. Allerede etter én og en halv uke er det kommet inn 122 spørsmål som kan være morsomme å forske på.

Sammen diskuterer de forslagene og holder avstemning. Det aller morsomste spørsmålet er: Hvorfor blir seigmenn større i kaldt og lunkent vann og borte i varmt vann?

Hvorfor er det slik?

Elevene har mange teorier om hvorfor seigmenn blir større i kaldt og lunkent vann og borte i varmt vann:

  • Seigmenn trekker til seg vann.
  • Sukkeret utenpå seigmennene gjør sånn at de blir større.
  • Det har noe med vannet å gjøre.
  • Det er noen stoffer inni seigmannen som gjør den større.
  • Seigmennene smelter i det varme vannet.

Plan for undersøkelsen

Hva mener elevene med kaldt og lunkent vann? De gjør en test og definerer kaldt vann til 4 grader, mens lunkent vann er 31 grader. De søker støtte fra Nysgjerrigperfondet og får 780 kroner. For her skal det eksperimenteres!

Hente opplysninger

Elevarbeid. Nysgjerrigperprosjekt 2007.

Elevene legger seigmenn i vann og begynner observasjonene. De utfører nøye målinger i ulike temperaturer, fører inn tabeller og tar bilder fra forskningen. Og de smaker også. En seigmann som ligger veldig lenge i vann blir større og større inntil den til slutt får mugg på seg. Deretter gjør de eksperimenter med andre væsker - farris, cola, zalo og olje, blant annet. I zalo blir seigmannen mindre, mens i olje forandrer den seg ikke. Elevene skaffer seg også en oppskrift på gele og gjør forsøk med gelatin.

Dette har jeg funnet ut

Gjennom forskningen sin konkluderer elevene med at seigmenn trekker til seg vann. Egne eksperimenter har vist hvordan seigmenn trekker til seg vann. Elevene skriver: "Ja, det har noe med vannet å gjøre. Seigmennene blir ikke større i olje og væsker uten vann. Det er gelatinen som gjør at seigmenn trekker til seg vann. Vi vet at sukker ikke har noe med at seigmennene blir større fordi en kan lage seigmenn som trekker til seg vann uten sukker. Seigmenn blir borte i varmt vann fordi de smelter fordi gelatinen smelter."

Seigmenn2. Nysgjerrigperprosjekt 2007.

Fortell til andre

Seigmennforskerne tegner og fotograferer til prosjektrapporten, og når finalen i Årets Nysgjerrigper 2007 med arbeidet sitt.

Se hele prosjektet som pdf-fil.

For å laste ned pdf-filer på nysgjerrigper.no trenger du Adobe Acrobat Reader.