Musevisa

Du har hørt om sangfuglen, men kjenner du til sangmusa? Sikkert ikke, men forskere har funnet ut at mus faktisk "synger".

synge, sang, mus. ILL: MELKEVEIEN, NYSGJERRIGPER 1-07

"Musevisa" er en kjent og kjær sang. Nå viser det seg at det er mer ved den enn vi har ant. For mus kan synge! Til og med kjærlighetssanger byr de på. Dessverre kan ikke mennesker nyte musenes sang. Lydene er ultrasoniske, som betyr at tonen er høyere enn det vi mennesker klarer å høre.

Ikke tilfeldige toner

Hannmusa sender ut lyder når den vil finne seg en hunn. Ved hjelp av datamaskiner har forskere klart å senke tonen til et hørbart nivå. De har visst lenge at musa lager ultrasoniske lyder. Nå har de funnet ut at disse tonene ikke kommer tilfeldig. Musa gjentar tydelig visse toner, og "synger" dermed. Faktisk lignet sangen ganske mye på den vi kan høre fra fugler - bare en litt mindre komplisert sang.

Det neste forskerne gjerne vil vite, er om musene lager tonene mus, ILL. MELKEVEIEN, NYSGJERRIGPER 1-07automatisk, eller om de kan lære lyder av hverandre. Om de gjør det, kan de oppriktig kalles "sangfugler". Eller "sangmus", om du vil.

Publisert i Nysgjerrigper nr. 1-07