Dilla på stein?

Hvis du kikker på stein som ligger på bakken, ser du fort at det fins mange forskjellige sorter. Har du samlet på fine steiner som du har funnet?

Steiner, morguefile.com

Det fins stein og grus nesten omtrent overalt. Det fins vakre steiner, knudrete steiner og fargerike steiner. Noen steiner ser kjedelige ut, men forandrer seg til glitrende skatter hvis du holder dem under vann. Noen steiner inneholder fossiler, og noen steiner har verdifulle krystaller inne i seg.

  Den store steindagen

linje linje

Hvis du er i Oslo på søndag, kan du være med på den store steindagen på Geologisk museum! Gjør morsomme oppgaver og delta i konkurranser, hør om meteoritter og se hvordan krystaller dannes. Har du funnet en spennende eller rar stein? Ta den med til steinkontrollen, så får du vite hva det er!

Se nettsiden til Naturhistorisk museum for mer informasjon!

linje


Bergart

Det vi vanligvis kaller stein, kaller geologene for bergarter. En stein kan bestå av flere ulike mineraler. Det er sammensetningen av mineraler og strukturen av dem som bestemmer hvilken type bergart en stein er.

Lag krystaller!

Mineraler er bygd opp av store og små krystaller. Vil du se hvordan krystaller dannes? Du kan lage din egen krystallhage hjemme. Les hvordan i faktaboksen som står i denne artikkelen om snøkrystaller på nysgjerrigper.no!