Smaken er som baken

Hvorfor liker noen å stappe i seg digre stykker av muggen ost som lukter sure tær, mens andre får gåsehud bare ved tanken?

24. nov 2006 00:00
Tær, Nysgjerrigper 4-06

Forskerne tror det kan være fordi maten rett og slett smaker forskjellig i ulike munner. Men for å skjønne hvordan det henger sammen, må du vite litt mer om smak.

Millioner av lukteceller

Det meste av smakssansen sitter faktisk i nesen. Mens tunga bare kan kjenne søtt, salt, surt og bittert, skiller nesen mellom tusenvis av ulike lukter. Mye av smaken vi tror vi kjenner med munnen, er egentlig lukt!

Oppe i nesen sitter millioner av lukteceller som sørger for at det går an å smake forskjell på sitronbrus og solo. Men alle neser har ikke den samme kombinasjonen av lukteceller.

Muggen ost, Nysgjerrigper 4-06 Genene bestemmer

Menneskene har en hel masse gener som bestemmer hvordan luktesansen skal være, men ikke alle er i bruk. Hver kropp har valgt sin egen spesielle sammensetning av lukteceller.

Det betyr at den samme duften kjennes forskjellig i ulike neser. Og dermed kan også den samme maten være både god og vond, alt ettersom hvem som spiser den.

Smaken er som...

Dermed sier vitenskapen akkurat det samme som det gamle ordtaket: Smaken er som baken - den er delt.

Les mer om smak og sanser på nysgjerrigper.no. Søk i arkivet!

Publisert i Nysgjerrigper nr. 4-06