Er det farlig å bade etter en har spist?

Med liv og lyst gikk 6C ved Trones skole i Sandnes løs på en myte de fleste kjenner: Det er farlig å bade rett etter at en har spist. Eller - er det virkelig farlig?

27. jun 2007 23:00

Sjetteklassingene kom til finalen i Årets Nysgjerrigper 2006 for prosjektet sitt, som de valgte ut blant nesten 100 ideer til forskningsspørsmål.

De har flere teorier om hvorfor det er farlig:

  • Det er forskjell på hva slags mat man spiser. De fleste tror det er verre med "tung" og usunn mat enn med lett og sunn mat.
  • Tidspunktet på døgnet for matinntak avgjør.
  • Det har noe å si om vi svømmer fort eller sakte.
  • Det er forskjell på om du "bader" eller svømmer.
  • Det er forskjell fra person til person.

Støtte fra Nysgjerrigperfondet

Trones skole, svømming, Årets Nysgjerrigper 2006, Nysgjerrigper 4-06En av forskningshavhestene.

Elevene bestemmer seg for å utføre svømmeforsøk med tung mat og lett mat i magen og gjøre målinger av ulik type svømming. Sju svømmere melder seg som forsøkshavhester. De vil også utføre en spørreundersøkelse for å finne ut hva folk tror om spørsmålet de forsker på. Og de ønsker å intervjue helsesøster for å finne ut om kramper.

1400 kroner fra fondet

De arbeider i grupper, blant annet en matgruppe, en intervjugruppe og en svømmegruppe. Noen får i oppgave å søke Nysgjerrigperfondet om støtte til oppgaver som vil koste penger. Det blir jubel da de innvilges 1400 kroner fra fondet.

Kramper etter mat

Seks ganger inntar de svømmehallen for å undersøke hvordan mat spiller inn på svømmingen. Svømmerne inntar mat til ulik tid, og har enten spist mye eller lite mat, tung mat eller lett mat, eller ikke mat i det hele tatt. Fra bassengkanten følger andre nøye med på hvordan svømmerne reagerer. Resultatene setter de inn i søylediagrammer.

Krampe i magen

Helsesøster forteller at vi lett kan få krampe i musklene rett etter at vi har spist. Det kan være farlig hvis vi får krampe i magen eller i beina. Men hva vi spiser, spiller liten rolle.

Avlivet en myte?

Svømmeundersøkelsene styrker ikke hypotesen om at det er farlig å svømme rett etter man har spist. Men samtidig viser samtalen med helsesøster at kald vanntemperatur virker inn. Noen av elevene mener de har vært med på å avlive en myte, men de fleste holder fast på at man bør vente i hvert fall i en halvtime før man legger på svøm etter å ha spist.

Publisert i Nysgjerrigper nr. 4/06