Viktig mumiefunn

Japanske arkeologer har funnet en egyptisk mumie som antakelig er bortimot 3800 år gammel. Den er uberørt og i god tilstand.

Mumie i grav/Nysgjerrigper 1-06Den 3800 år gamle mumien ble gravd ut i Egypt i mai i fjor. FOTO: AFP/SCANPIXMumien ligger i en trekiste og er en av de eldste mumiene som ikke er blitt plyndret for kostbare gjenstander eller ødelagt i tidens løp.

Dødsmaske

Mumien ble funnet i Dahashur, som er en del av den egyptiske døde byen Memfis. Den forseglede trekista mumien lå i, var gul med lyseblå hieroglyfer som avslørte at den døde var en viktig embetsmann. Oppå mumien lå en dødsmaske med klare farger i blått og rødt. Hvis det går an å undersøke fargepigmentene i masken og fastslå hvor gjenstandene som ble brukt i begravelsen, ble laget, kan forskere finne ut mye om handelsforholdene på den tiden da begravelsen fant sted.

Skjuler flere skatter

Pyramidene, gravene og templene i Dahashur-området ble åpnet for arkeologene så sent som i 1996 - inntil da var området et militært øvelsesområde. Det er derfor store sjanser for at det fortsatt kan skjule seg mange viktige funn i området.

Publisert i Nysgjerrigper nr. 1/2006