Nefertiti tilbake på plass

Den egyptiske dronningen Nefertiti var en av verdenshistoriens store skjønnheter. Dronningen er udødeliggjort i form av en 3300 år gammel byste. Bysten viser en vakker kvinne med høy panne, høye kinnbein, lang hals og smal nese.

Dronning Nefertiti/Nysgjerrigper 1-06Ansiktet til dronning Nefertiti er gjenskapt fra hennes mumie. FOTO: AFP/SCANPIXNå er bysten utstilt på Museumsøya i Berlin, etter å ha vært på vandring helt siden den ble reddet ut fra samme sted under annen verdenskrig.

Vakker

Nefertiti var hustruen til farao Aknaton, som forgudet sin vakre kone og deres seks døtre. Ingen vet hvor Nefertiti kom fra. Navnet hennes betyr "den vakre er kommet". Mange forskere antok at hun var utenlandsk, men nå mener mange at hun var fra byen Akhmim og tilhørte samme innflytelsesrike familie som sin svigermor, dronning Teie.

Gåtefull

Mange tror at den mystiske farao Smenkhkare, som regjerte i en kort periode mellom faraoene Aknaton og guttekongen Tutankhamon, egentlig var Nefertiti. Sannheten ligger nok for evig gjemt bak bystens gåtefulle ansikt.

Publisert i Nysgjerrigper nr. 1/2006