Løs og lær sudoku!

Du har sikkert sett et sudokubrett før. Sudoku trykkes i nesten alle avisene i Norge nå, og det finnes mange bøker.

13. feb 2006 00:00
Sudoku, jente, tall, gruble, illustrasjon/Nysgjerrigper 1-06

Brettene dukket første gang opp i et amerikansk magasin for om lag 30 år siden, men det ble raskt ”adoptert” av japanere, som gav det navnet sudoku. Nummer-hjerne-trim er ekstra populært i Japan, siden alfabetet deres gjør det vanskelig å løse vanlige kryssord.

Reglene

Reglene er enkle, men løsningen kan være vanskelig. Et sudokubrett er delt opp i 81 ruter. Disse blir noen ganger kalt celler. Innenfor brettet er det ni vannrette rader, ni loddrette kolonner og ni bokser. Boksene er de ni firkantene som er tegnet inn med tykke streker i brettet. I hver rad, kolonne og boks skal alle tallene fra 1 til 9 plasseres. Det som gjør det litt vrient, er at hvert tall bare skal plasseres én eneste gang i hver rad, kolonne og boks.

Tips

Et sudokubrett har bare én mulig løsning, men det er mange måter å komme fram til den. Det beste stedet å begynne kan være i rader, bokser eller kolonner som allerede har mange utfylte tall. Du kan telle deg fram til hvilke tall som gjenstår. Hvis du teller innenfor en rad, for eksempel, og finner ut hvilke tall som mangler, er trikset å finne ut hvor de gjenværende tallene kan stå. Da må du huske på å sjekke nøye om tallet du vil plassere, går igjen i kryssende kolonner eller allerede er plassert i den aktuelle boksen.

Når du har fått litt trening, kan du prøve å finne dine egne metoder, som kanskje gjør at du løser brettet raskere enn forrige gang.

Hanne D. McBride har skrevet bøkene "Løs og lær Sudoku 1, 2 og 3".

Publisert i Nysgjerrigper nr. 1-06.